Robotspecial i Dagens industri

I Dagens industris Weekendbilaga denna vecka publiceras en fyra sidors artikel på temat robotar. Givetvis dras paralleller till den aktuella TV-serien ”Äkta människor” och DI intervjuar en rad svenska robotexperter samt Rodney Brooks som besöker Sverige i februari.

Bland annat intervjuas Danica Kragic, professor i robotik och datorseende på KTH, som spånar om framtiden:

På samma sätt som folk piercar sig idag kommer vi få se människor som väljer att ta bort armar och ben och ersätta dem med robotdelar för att bli starkare eller snyggare.

Rodney Brooks får frågan om våra barn eller barnbarn kommer få uppleva robotar som interagerar med människor och svarar:

Inom de närmaste fem åren händer det mycket. Du och jag kommer att möta dem.


Kanske kan detta ge en hint om vad Brooks hemlighetsfulla företag Heartland Robotics håller på att utveckla. I pressmeddelanden från företaget talas om en helt ny och revolutionerande generation intelligenta robotar som ska vara väldigt flexibla och lätta att lära upp samtidigt som de ska vara ”otroligt billiga”.

Även Erik Lundqvist och Adam Hagman från Robotdalen intervjuas om den svenska robotmarknaden, samt Lars Asplund, robotikprofessor vid Mälardalens högskola. Läs DI Weekend-artikeln i sin helhet här.