Robotforskare kommenterar TV-serien ”Äkta människor”


Serviceroboten REEM från PAL Robotics som hjälper shoppare i gallerior finns redan i verkligheten.

Igår var det premiär för SVT:s storsatsning ”Äkta människor” om humanoida robotar som lever mitt ibland oss. Men hur realistiskt är det att vi kommer se ett liknande scenario i verkligheten? Robotforskaren Erik Billing vid Umeå universitet har gett sin syn på serien i en intervju i InfoTech Umeå.

Billing är verksam vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och lägger den 26 januari fram sin avhandling om robotövningar. Han jobbar bland annat med att lära robotar nya saker genom att imitera människor, ungefär som barn lär sig från vuxna. Han studerar även hur vår mänskliga hjärna fungerar och försöker efterlikna den i mjukvara som sedan ska styra robotar.

I en tidigare intervju har Billing sagt:

– Robotar blir allt vanligare inom många områden. Än så länge ser vi dem inte ute på gator och torg, men de är numera en självklarhet inom industrin, militären och sjukvården. Moderna robotar blir allt duktigare på att interagera med människor och kan därför ta plats på fler och fler ställen i samhället.

På frågan om vi kommer få möta robotar som hubotarna i verkliga livet gör Billing en viktig poäng när han påpekar att tekniken är ryckt ur sin kontext. Den dag vi har såpass avancerade robotar som i ”Äkta människor” kommer vårt samhälle runtomkring att se mycket annorlunda ut. Han menar därför att många av de konflikter som uppstår i serien beror på detta och jämför det med hur människor skulle reagera om man släppte ner den senaste iPhone-modellen på 50-talet. Då skulle folk förmodligen tycka att den var mycket mänsklig som bland annat förstår vad man säger (Siri) och vet var man är (GPS).

I serien ser vi till exempel hubotar köra bil. Faktum är att vi kommer få självkörande bilar långt innan vi har lyckats utveckla så avancerade mänskliga robotar som i TV-serien. Det kommer alltså inte behöva sitta en humanoid robot vid ratten eftersom själva roboten är inbyggd i bilen. Redan idag rullar det på våra vägar bilar som fickparkerar själva, bromsar för fotgängare, håller sig på rätt sida körfältet, håller avståndet till framförvarande bil (adaptiv farthållare) med mera. Det är bara en tidsfråga innan vi har självkörande bilar ute i trafiken. Tekniken finns redan idag, men det är samhället i övrigt som måste anpassas vad gäller trafiklagstiftning med mera.

När Billing får frågan om i vilket sammanhang det stora genombrottet blir för robotar svarar han just autonoma bilar men även servicerobotar i shoppinggallerior som kan guida kunder, packa matvaror med mera. Han nämner serviceroboten REEM från PAL Robotics som kan ses i videon nedan.

Här kan ni se avsnitt ett och två av ”Äkta människor” på SVT Play. En recension av serien kan läsas i bland annat SvD, GP och HD.

Erik Billing intervjuades även av Sveriges Radio för ett år sedan och berättade då om hur robotar används inom äldrevården i Japan och hur USA satsar stort på militära robotar.

Lyssna: Vetenskap 27 jan del 1

Lyssna: Vetenskap 27 jan del 2

Nedan finner ni en annan intressant reportageserie i tre delar vid namn ”Nu kommer robotarna” som sändes i Vetandets värld i Sveriges Radio för två år sedan.

1. Robotarna förändrar samhället.

Lyssna: Nu kommer robotarna. Del 1

2. Därför älskar japanerna sina robotar.

Lyssna: Nu kommer robotarna. Del 2

3. Snälla och söta men dumma

Lyssna: Nu kommer robotarna, del 3

SE ÄVEN: