Världens billigaste dator är liten som ett betalkort


”Hallondatorn” är liten som ett betalkort och kostar bara ett par hundralappar, men kan ändå spela video i 1080p. Foto: Raspberry Pi Foundation

Raspberry Pi heter en dator vars moderkort inte är större än ett betalkort och den billigaste modellen kostar inte ens 200 kronor (25 dollar). Den har nyligen satts i produktion och kan komma att bli ett intressant alternativ för bland annat robotbyggare.

Det är en fullt fungerande dator, så kallad single-board, där allt är integrerat på ett kretskort som inte är längre än 86 millimeter. Den billigaste modellen (modell A) har en 700 MHz ARM11-processor, 128 MB RAM (har numera 256 MB RAM), grafikkrets som kan spela film i 1080p, SD-kortläsare (fungerar som hårddisk) och portar för HDMI, composite RCA samt 3,5 millimeters audiokontakt. Strömförsörjningen sker via en micro-USB-port och datorn ska enligt utvecklarna kunna drivas med endast fyra vanliga AA-batterier. Som operativsystem kan den köra olika Linuxvarianter.

Det mest imponerande är kanske ändå priset som ligger på endast 25 dollar, vilket motsvarar cirka 170 kronor. Det finns även en ”Model B” som kostar 35 dollar (cirka 240 kronor) och har dubbelt så mycket RAM-minne (256 MB), ethernetport samt en extra USB-port. Vill man kunna koppla upp datorn mot internet är det alltså B-modellen man behöver. Dock bör man kunna koppla in ett Wifi-kort eller 3G-modem via USB-porten och på så vis få trådlös uppkoppling.

Raspberry Pi modell B har nyligen satts i produktion i Asien där 10.000 enheter ska produceras till en början. Tillverkningen beräknas vara klar om en knapp månad, skriver Raspberrypi.se. Intresset för den ultrabilliga datorn, som kommer skeppas över hela världen, verkar vara stort då man begränsat beställningarna till max en dator per person.

I en video från i höstas visas hur minidatorn spelar upp filmtrailers i 1080p. Observera att det är en prototyp de använder i klippet som är aningen större än det moderkort som nu gått i produktion.

Vad kan man då använda denna minimala dator till? Ett exempel är att bygga en HTPC-dator av den (hemmabio-PC) eftersom den klarar av att spela film i 1080p, är helt fläktlös (och därmed helt tyst) och drar minimalt med ström. Men den kan även bli ett hett villebråd för robotutvecklare som alternativ till det populära hobbybyggarkortet Arduino. Den strömförsörjs via en microUSB-port, vilket i praktiken betyder att man kan använda sin vanliga mobilladdare (700 mA rekommenderas för Model B).

GPU:n ska enligt uppgift vara bättre än nVIDIA Tegra 2 och dubbelt så kraftfull som grafikkretsen i iPhone 4S. Som bevis på hur vass GPU:n i ”hallondatorn” är finns nedan ett klipp på när den kör den klassiska Id software-shootern Quake 3.

Komponenterna och portarna på Raspberry Pi har valts ut med stor omsorg för att hålla priset nere. Även produktionskostnaderna har pressats genom att flytta tillverkningen till Asien och de använder faktiskt robotar för ytmontering av vissa komponenter. Fullständiga specifikationer på svenska för Raspberry Pi hittas här.

Uppdatering december 2012: Numera kan man köpa Raspberry Pi från flera svenska (nät)butiker. Det finns nu också en Model B revision 2 med 512 MB RAM som i dagsläget går att köpa i Sverige från 369 kronor.

Raspberry Pi, Ny Teknik, IDG