50-talsroboten OVE sjunger ”Bä, bä vita lamm”

Lyssna: Talande Robot

På söndag är det som bekant premiär för SVT:s robotdramaserie ”Äkta människor” och i samband med detta har Sveriges Radio grävt i arkiven och lagt upp ett robotspecial i ”SR Minnen”.

Vi får bland annat höra roboten OVE från 1953 som förmodligen var den första svenska talsyntesen och låter riktigt bra även med dagens mått mätt. Det kanske i och för sig säger mer om hur långsamt de naturtrogna talsynteserna utvecklats de senaste 60 åren. OVE (Orator Verbis Electris) utvecklades av civilingenjören, lingvisten och professorn Gunnar Fant vid KTH som haft stor betydelse inom talsyntesforskningen. Nedan hör vi en intervju med OVE och hans skapare och därefter blandade robotinslag från 1994, 2000 och 2005.

Lyssna: Talande robot. Tekniska Högskolans maskin för konstgjort tal.

Nedan hör vi ett inslag daterat 1994 från avdelningen för kognitiv forskning på Lunds universitet där man håller på att utveckla en tänkande robot.

Lyssna: Smarta robotar (1994)

Ett annat inslag kommer från Vetandets värld år 2000 och handlar om roboten Elvis på Chalmers som bland annat lärt sig skriva.

Lyssna: Plåtgubben Elvis som lär sig skriva på egen hand. Vetandets Värld. från 2000.

Slutligen programmet ”Leka mamma, pappa, robot” från 2005 där niondeklassare i en Munkedalsskola fått ta hand om en robotbebis dygnet runt under några dagar. Precis som en riktig bebis kan den börja skrika mitt i natten och måste matas, tröstas eller få blöjan bytt.

Lyssna: Leka mamma, pappa, robot. Föräldrarna.

SR, SR

SE ÄVEN: