3D-skrivare och robotluftrenare på CES 2012


Med MakerBot Replicator kan du skapa dina egna leksaker, smycken eller reservdelar i hemmet. Foto: MakerBot

Flera olika robotar visades upp på CES 2012. Vissa nya och andra som vi sett förut. Nedan följer ett litet videokollage av vad som visades upp.

Att bygga en robot av sin smartphone är något som började bli populärt under 2011 och på CES-mässan i år visades både Romo och Xybot upp. Båda bygger på en liten mobil plattform som man dockar sin smartphone i. Det som skiljer den senare från Romo är att den endast fungerar med iPhone och iPod, dock kan den åka runt autonomt vilket inte Romo kan (ännu). Romo fungerar även med Androidmobiler och man kan dessutom kombinera både iPhone och Android.

Xybot ska börja säljas den 10 februari (med leverans i mars) för 111,11 dollar (800 kronor), vilket kan jämföras med Romo som kostar 78 dollar (cirka 560 kronor). Xybot har dessutom ansiktsigenkänning och kan hälsa på dig när den ser ditt ansikte. Som lite kuriosa kan nämnas att grundarna av Xybotyx, som tillverkar Xybot, båda har sin bakgrund från arbetet med NASA:s Mars Phoenix-robot.

På mässan kunde man även få klappa den berömda terapirobotsälen Paro som är populär som husdjur på äldreboenden och reagerar på beröring. Den utvecklar dessutom sin egen personlighet med tiden. Att den ser ut mer som ett mjukisdjur än en klassisk robot har gjort att den blivit lättare att acceptera för äldre personer.

Den smartphonestyrda robotbollen Sphero visades också upp. En längre artikel om den kan läsas här.

Flera olika robotdammsugare visades på CES 2012, bland annat från Moneaul som dessutom demonstrerade sin mobila robotluftrenare Rydis H800 Robot Air Purifier. Den åker omkring autonomt, precis som en robotdammsugare med den skillnaden att den renar luften istället för golvet. Den har flera lager av filter, sensorer för att undvika hinder och kan åka omkring i upp till fyra timmar innan den behöver laddas. I videon nedan ser vi även den cyklande roboten Murata Boy.

Modular Robotics visade upp sina Cubelets, som de marknadsför som en robotbyggsats för barn. Det är dock en dyr leksak då en sats med 20 Cubelets kostar nära 4.000 kronor. Som jämförelse får man för lite drygt 2.000 kronor ett komplett Lego Mindstorms NXT 2.0-kit med vilket man kan bygga betydligt mer avancerade robotar och av mer varierande karaktär.

En annan nyhet på CES 2012 var MakerBot Replicator som är en 3D-skrivare avsedd för konsumentmarknaden och som kan skapa objekt i ABS-plast (som bland annat LEGO är gjort av) eller i den biologiskt nedbrytbara PLA-plasten. 3D-skrivare har länge varit något mycket kostsamt som företag använt för så kallad ”rapid prototyping”, men nu börjar priserna sjunka till en nivå där de snart kan bli var mans egendom. MakerBot Replicator kostar 1.749 dollar (12.600 kronor) för grundmodellen och 1.999 dollar (14.400 kronor) för en med dubbla extruders, som gör att man kan skapa objekt i två olika färger.

Det finns numera flera relativt billiga 3D-skrivare för privatmarknaden och vissa bedömare spår att 2012 kommer bli ett genombrottsår för 3D-skrivare. De två huvudsakliga metoderna för att skapa sina egna 3D-objekt är antingen genom att med smält plast som härdas bygga upp objektet lager för lager. Den andra varianten är att utgå ifrån ett block som man fräser till önskad form, likt en skulptör. Båda metoderna har sina för- och nackdelar.

M3