Robotar och artificiell intelligens i DN kultur


På bilden de människoliknande Geminoidrobotarna med professor Henrik Schärfe uppe till höger. Foto: Geminoid.dk

DN kultur har idag publicerat en artikel om människolika robotar inom populärkulturen och de ständiga försöken att efterlikna mänsklig intelligens på konstgjord väg.

Det ställs frågor av den mer filosofiska karaktären och förmodligen kommer vi se en ökad debatt i detta ämne efter att SVT:s robotdrama ”Äkta människor” börjar sändas nu på söndag. När är en maskin intelligent och kan den bli självmedveten? Får man slå en människoliknande robot? Kommer robotarna ta över världen när de blir intelligentare än oss? Vi får höra åsikter från AI-forskaren Claes Strannegård och robotforskaren, tillika ordföranden i svenska AI-sällskapet, Fredrik Heintz.

Missa heller inte artikeln om SVT:s ”Äkta människor”, som publicerades samtidigt, där Harald Hamrell, som regisserat de flesta avsnitten, intervjuas:

– Jag har alltid fascinerats av science fiction. Och det här belyser de existentiella frågeställningarna kring vad det är att vara en äkta människa. Får man kränka en hubot, får man slå den? Skadar man den då eller skadar man i själva verket sig själv och sin egen moral?

Skådespelarna som spelade hubotar fick lära sig ”robotkroppsspråk” och Lisette Pagler, som spelar en begagnad hubot i TV-serien, studerade Youtubeklipp på olika humanoida robotar.

– De har kommit läskigt nära redan. En dansk forskare [Henrik Schärfe på bilden ovan] har kopierat sig själv, och på bilderna där han sitter bredvid sin kopia kan man knappt se skillnaderna. De har en liten bit kvar när det gäller den artificiella intelligensen, men vi är snart där.

DN – Visst gör det ont när ett robothjärta brister
DN – SVT storsatsar på svensk science fiction-serie