PaPeRo – en social robot från NEC


Roboten PaPeRo från NEC är väldigt social och kan bland annat konversera, memorera ansikten och rodna.

NEC visade upp sin sociala robot PaPeRo på CES 2012. Roboten har funnits ända sedan 1997 och den senaste funktionaliteten består i att man kan fjärrstyra den via sin smartphone eller surfplatta.

PaPeRo står för ”Partner-type-Personal-Robot” och är en prototyp som används i forskningssyfte. Dock ska den enligt uppgift gå att köpa i Japan. Roboten har ganska avancerade sociala funktioner. Den kan till exempel känna igen upp till 30 ansikten och följer hela tiden ditt ansikte med blicken när den pratar med dig med sin pipiga talsyntesröst.

Den har taligenkänning och kan lära sig ungefär 3.000 ord. Om det är för mycket ljud omkring så den inte hör vad du säger kommer den att informera dig om detta. Men PaPeRo är inte begränsad av vad som redan programmerats in i den. Om man frågar den ifall det är en bra dag för en picknick så kan den söka på internet efter en väderprognos för att se om det ska regna eller vara solsken och sedan basera sitt svar utifrån det. I videon nedan ser vi den demonstrera några av sina färdigheter och blir bland annat kittlad på magen.

Roboten kan underhålla också genom att sjunga och dansa och den visar känslouttryck genom att till exempel rodna. Man kan även installera flera olika personligheter i den. Den är försedd med nio trycksensorer på huvudet och kroppen och reagerar om man klappar eller kittlar den. Man kan även slå den på huvudet så kommer roboten uppfatta den som en tillrättavisning och genast sluta med det den håller på med för tillfället.

Om man inte interagerar med PaPeRo kommer den åka omkring autonomt i rummet och ibland dansa lite för sig själv. Skulle den upptäcka ett ansikte när den åker omkring så försöker den inleda en konversation. Det är som sagt en väldigt social robot. Man kan även lämna meddelanden via roboten till specifika personer och när den känner igen ansiktet på mottagaren kan den berätta att personen fått ett meddelande och läsa upp det.

När batteriet börjar bli svagt kan PaPeRo själv åka till laddningsdockan och ladda upp sig. Den undviker även hinder på vägen när den åker omkring autonomt. Som de flesta mobila robotar har den minst tre olika sorters sensorer för att undvika kollisioner. Dels kameran som den ser objekt med, men det finns döda vinklar där kameran inte kan se och då kommer ultraljudssensorerna väl till pass. Om även de skulle missa hinder på vägen finns trycksensorer som känner av när roboten kör in i något och den stannar då direkt.

Förutom att dansa och sjunga kan PaPeRo underhålla genom att härma olika ljud, spela spel, berätta gåtor och annat. Och som visades upp på CES 2012 kan man numera fjärrstyra roboten via sin mobila enhet och därmed använda den som en slags telenärvarorobot. Man ser via robotens kameror och kan prata via dess högtalare. Bra till exempel för att hålla koll på barnen eller husdjuren när man är bortrest.

Själva roboten är 38,5 centimeter hög, har två CCD-kameror till ögon och LEDs både som mun och vid öronen som indikerar när den pratar och hör ljud. PaPeRo har tre mikrofoner som kan känna av riktningen på ljudet och den känner igen ifall det är en mänsklig röst den hör så den kan vända sig åt det håll rösten kommer ifrån för att svara personen. En av mikrofonerna används för att filtrera bort störande ljud runt omkring, så roboten bättre kan uppfatta vad man säger till den. Den har också infraröda sensorer som känner av när man lyfter upp den.

Svenska IDG-tidningen M3 gjorde under CES 2012 ett webbtv-inslag om PaPeRo som kan ses här.

NEC, PaPeRo på Wikipedia

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Cloud robotics, Hemrobotar, Sociala robotar, Telenärvaro och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.