Robot med reptilsvans får bättre balans


Foto: Thomas Libby, Evan Chang-Siu & Pauline Jennings. Courtesy of PolyPEDAL Lab & CiBER/UC Berkeley.

Att robotutvecklare inspireras av naturens olika smarta lösningar är inte ovanligt. Nu har man lagt fram vetenskapliga bevis på att mobila robotar försedda med en reptilliknande svans ger bättre balans i luften.

I den vetenskapliga tidsskriften Nature har biologer och tekniker på avdelningen Center for Interdisciplinary Bio-inspiration in Education and Research (CiBER) vid University of California i Berkeley nu presenterat sina beräkningar som visar hur mobila robotar får bättre balans vid hopp och fritt fall genom att använda sig av en svans liknande den vissa ödlor har.

I videon ovan ser vi både roboten och den agam de studerat i sin forskning och hur vinkeln på svansen påverkar båda dessa vid hopp. Agamen använder sig av sin långa svans när den hoppar mellan avsatser och tack vare att den vinklar svansen kan den hoppa extra långt utan att falla med nosen nedåt. Robotutvecklarna har försökt efterlikna detta genom att sätta en servodriven metallsvans på sin robot som de baserat på en fjärrstyrd leksaksbil. Inuti roboten, som fått namnet Tailbot, sitter bland annat en accelerometer och ett gyro som håller koll på bilens position.

Svansen är även till god hjälp vid ojämn terräng och fritt fall då den kan hjälpa till att få roboten att landa på hjulen, trots att den släpps med nosen nedåt. Själva bilen är 20 centimeter lång och svansen 10 centimeter med en mässingsvikt i änden som väger en tiondel av robotens totala vikt. Hemligheten ligger i att rikta svansen i rätt vinkel vid exakt rätt ögonblick för att på så vis omfördela tyngdpunkten och få roboten att räta upp sig.

Sist i ovanstående video ser vi hur roboten rullar ut för en avsats och störtar med nosen nedåt men hur svansen sedan kompenserar för detta genom att lyfta sig och därmed får roboten att räta upp sig och landa på hjulen. Detta kan vara väldigt användbart ute i verkligheten när en robot ska ta sig fram mellan avsatser.

IEEE Spectrum, Sveriges Radio, IEEE Spectrum, UC Berkeley