AR.Drone 2.0 flyger autonomt och filmar i HD

AR.Drone från franska Parrot lanserades på CES 2010 och var då den första kameraförsedda quadrotorn på marknaden som gick att styra med en smartphone och hade augmented reality (AR). Nu på CES 2012 visade de upp AR.Drone 2.0 som försetts med flera nyheter.

De största nyheterna är att uppföljaren nu har en 92 graders vidvinkelkamera som filmar i 720p HD med 30 bilder per sekund. Numera kan den, vi det nya ”traveling”-läget, även flyga runt autonomt och filma längs en förinprogrammerad rutt (i dagsläget ej tillgängligt men planerat som en framtida mjukvaru-uppdatering från Parrot). Ett annat nytt flygläge kallat ”absolute control mode” gör det enklare att styra AR.Drone. Tack vare en inbyggd 3D-kompass kan den nu alltid svänga åt de håll du lutar din mobila enhet, oavsett i vilken riktning ”nosen” på quadrotorn pekar. Istället används piloten (det vill säga dig själv) som referens. Detta gör att en redan lättflugen farkost blir ännu enklare att manövrera.

Under skalet hittar vi en 1 GHz 32-bit ARM Cortex A8-processor med 800 MHz video-DSP, 1 GB DDR2 RAM, USB 2.0 och Wi-Fi. En hel del sensorer finns också i form av gyroskop, accelerometer och magnetometer med vardera tre axlar. Ultraljudssensorer för höjdmätning kompletteras numera av en lufttryckssensor för flyghöjder på över sex meter och monterad på undersidan för att mäta hastigheten mot marken sitter en 60 fps QVGA-kamera. Ultraljudssensorerna är dessutom ytbehandlade med ett vätskeavstötande nanomaterial. AR.Drone 2.0 ska enligt tillverkaren Parrot vara ännu stabilare än sin föregångare. Fullständiga specifikationer finns här.

”AR” i namnet står för ”Augmented Reality”, det vill säga förstärkt verklighet. Det innebär i praktiken att man via sin smartphone eller surfplatta får ett lager grafik ovanpå den realtidsströmmade videobilden. På så vis kan man bland annat spela små spel där man är två AR.Drones som åker runt och skjuter på varandra i verkligheten men med pålagd grafik som endast syns i den mobila enheten. Ett typiskt exempel på AR är en tjänst som bland annat Google tillhandahåller där man kan rikta mobilkameran mot till exempel ett hus och i mobilen då få upp information om byggnaden i form av text och grafik.

Via appen AR.FreeFlight 2.0 kan man spela in video och ta stillbilder som man sedan kan ladda upp direkt på Googletjänsterna Youtube och Picasa. AR.Drone 2.0 ska gå att köpa under andra kvartalet i år och ska enligt uppgift kosta lika mycket som sin föregångare. Första generationens AR.Drone, med två år på nacken, säljs idag för strax över 3.000 kronor, vilket borde ge en hint om priset. Nedan en video med några av de bästa användarfilmerna från den första generationens AR.Drone. Fler videoklipp på AR.Drone 2.0 finns på Youtube.

Video när svenska tidningen M3 provflyger AR.Drone 2.0.

Parrot

 • ”Numera kan den även flyga runt autonomt och filma genom att man programmerar in hur långt och högt den ska färdas.”
  Det stämmer inte…

  • Engadget, som testat AR Drone 2.0 själva skriver följande, vilket var det jag utgick ifrån:

   ”Better yet, it also features a new ”traveling” mode, which allows for autonomous video recording along a pre-determined flight path — perfect for budding filmmakers who’d like some aerial pizzaz.”

   http://www.engadget.com/2012/01/08/parrot-unveils-ar-drone-2-0-with-720p-hd-camera-autonomous-vide/

   Som jag uppfattar det så flyger den alltså autonomt längs en förinprogrammerad sträcka och filmar. Kanske ska förtydliga artikeltexten så det inte kan missuppfattas som att den kan flyga autonomt helt fritt.

   Då jag inte testat AR Drone 2.0 själv finns ju även möjligheten att funktionen, som fanns i Engadgets testexemplar, plockades bort innan den gick ut i butik.