Samsung Navibot S – tystare, tunnare och självtömmande

Just nu pågår världens största hemelektronikmässa, CES 2012, i Las Vegas, USA. Bland annat har Samsung visat upp sin nya robotdammsugare Navibot S som endast är åtta centimeter hög, kan styras med mobilen och tömmer sig själv när dammbehållaren är full.

Navibot S är den femte generationens robotdammsugare från Samsung och kommer i två modeller, SR8950 och SR8980, varav den sistnämnda nu inte bara kan ladda sig själv när batteriet är svagt utan även tömma sig själv. En sensor känner av när dammbehållaren är full och roboten åker då till laddningsstationen där skräpet sugs ut. Samtidigt rengörs även borstarna från hårstrån och liknande som fastnat. Laddningsstationen rymmer två liter, utöver 0,5 liter i robotens egen dammbehållare, vilket borde räcka mer än väl för en normal städdag.

Högst upp på robotdammsugaren sitter en kamera som via Samsungs nya Visionary Mapping Plus System skapar en karta över rummet och hittar tillbaka till samma plats efter laddning för att fortsätta städningen. En annan nyhet är att Navibot S har stöd för Samsung Allshare, vilket är en teknik för att kontrollera hemelektronik trådlöst via Wi-Fi. Via en app i sin smartphone kan man både använda mobilen som en extra fjärrkontroll till Navibot S och även se vad robotdammsugarens kamera ser när man är hemifrån. Bra till exempel för att se så inte katten klöser på soffan. Då kan man skicka ett röstmeddelande som spelas upp i dammsugarroboten. Det är dock oklart om mobilstödet kommer till den svenska modellen.

Till skillnad från många andra robotdammsugare som åker omkring slumpmässigt på golvet använder Samsung Navibot S en teknik som kallas kognitiv kartläggning. Det innebär i praktiken att den klarar av att täcka 90 procent av golvytan på samma tid som slumpmässigt åkande dammsugarrobotar bara hinner med 67 procent. Via dammsensorer känner den dessutom av särskilt smutsiga områden och rengör dessa extra noggrant. Nedan ser vi en tidigare demonstration av Navibot S från den tyska hemelektronikmässan IFA 2011 i höstas.

Samsung har lyckats få Navibot S aningen tystare med en ljudnivå på 60 dB. Det kan jämföras med Navibot Silencios 62 dB. Dessutom är den endast åtta centimeter hög, vilket gör att den lättare kommer åt att dammsuga under möbler. Den klarar även att ta sig över trösklar på max 1,5 centimeter och är försedd med en ”antitrassel-sensor” som ska förhindra att den fastnar i sladdar som ligger på golvet.

Enligt Robot Buying Guide kommer Samsung Navibot S SR8950 och SR8980 snart lanseras i Europa. Det talas om att SR8950 (även kallad VCR8950) ska ha lanserats redan i julas med ett pris på 699 euro (6.400 kronor), medan modellen SR8980 med självtömning ska lanseras i mars 2012 och hamna på 799 euro (7.300 kr). En bekräftelse på att Navibot S är nära en Europalansering är att det på Samsungs webbsida finns manualer att ladda ner på flera europeiska språk (bland annat engelska och tyska) för modellerna SR8950 och SR8980.

Nedan ett kort klipp från IFA 2011 som visar hur man kan använda Samsungs AllShare-app i sin smartphone för att fjärrstyra Navibot och se via dess kamera.

Specifikationer för Samsung SR8980 Navibot S

 • Dammkapacitet: 0,5L ombord + 2L i laddningsstationen där roboten kan självtömma
 • Laddningstid: 180 min (3 timmar)
 • Städlägen: Auto, Spot, Manuell, Max, Kantläge, Turbo, daglig schemaläggning
 • Sensorer: 12 st hindersensorer, 3 trappsensorer
 • Borstar: 2 sidoborstar, 1 huvudborste
 • Mått: 350 x 80 x 350 mm
 • Städhastighet: 0,32 m/s
 • Städeffektivitet: 90% (för 3m x 3m/10 min)
 • Ljudnivå: 60dBA
 • Vikt: 11,7 kg brutto, 3,2 kg netto

Uppdatering: M3 har nu testat Navibot S och gav den 7/10 i betyg. Läs testet här.

Smartson Testpilot har valt ut 100 privatpersoner som får bli först i Sverige med att testa nya Samsung Navibot S i utbyte mot att de bloggar om sina erfarenheter av den. De 20 första får robotdammsugaren helt gratis och övriga får köpa den med 4.000 kronors rabatt. Där uppges även att den kommer kosta 6.995 kronor i Sverige.  Här kan du läsa blogginläggen om robotdammsugaren.

Samsung, Pressmeddelande, Specifikationer Navibot S (svenska), Webbtv: M3 kikar på Navibot S

SE ÄVEN:

 • Grepecs

  Vad jag alltid undrat är om dessa dammsugarrobotar klarar av att ta sig över trösklar.

  • Just denna modell klarar av 1,5 cm höga trösklar, enligt Samsung.

   Ska uppdatera artikeln med denna info eftersom det kan vara bra att veta.

  • Xenosidian

   Har en gammal iRobot Romba 560 och den klarar vanliga trösklar. Ibland kämpar den sig även över badrumströskeln som är över cm hög.  Tyvärr har den svårare med trasmattor: plogar ihop dem i en hög och fastnar sedan ovanpå.

 • Gäst

  Vore även intressant att veta om byggkvaliteten är bättre än föregångarna som börjar dåna efter bara några veckors användning. Min 8845 är ingen höjdare trots att den var dyr, så frågan är om man törs ge Samsung en ny chans eller gå på Neato istället…

 • Tobias

  När kan man tänkas att Samsung Navibot-S kommer släppas på den Svenska marknaden och vad gissar ni på för prisläge?

  Mvh / Tobias

  •  Samsung Navibot Silencio Europalanserades under april 2011 och kom till Sverige ett par månader senare (början av juni). Förhoppningsvis bör då Navibot-S släppas i Sverige kanske till sommaren 2012 då det uppges att den självtömmande modellen ska gå att köpa i Europa någon gång i mars. Det finns redan manualer för SR8950 och SR8980 på europeiska språk som det finns länkar till i artikeln nu.

   Det talas om prisuppgifter på 699 euro (6.400 kronor) för den billigare SR8950 medan den självtömmande SR8980 ska hamna på 799 euro (7.300 kr). Ser man till prisutvecklingen på Navibot Silencio låg priset på 7.000 kr de första tre månaderna, för att därefter sjunka ner till 5.000 kr. Priset har legat rätt stabilt där fram tills nu när Navibot-S lanserats då det gått ner med ytterligare cirka 500 kronor.

   Så en gissning är att introduktionspriset på Navibot-S vid Sverigelansering nog kommer hamna på minst 7.000 kronor för att med tiden sjunka.

 • TH

  Jag förstår inte varifrån ni fått 42 dB? Samsung själva skriver 60 dB. De skriver heller inget om kamera, prata med katten, styra från smartphone etc. Och inget om självtömning. Egenskaper som jag tycker låter intressant.

  • Tack för påpekandet! De 48 dB som stod tidigare är hämtat från webbsidan Robot Buying Guide (http://robotbg.com/robots/floor_cleaners/samsung/navibot_s_sr8950) som brukar ha tillförlitliga uppgifter. Det verkar dock som även den amerikanska modellen har 60 dB och den koreanska modellen (Samsung är ju koreanskt) som ligger på 48 dB, därav missuppfattningen. Nu är det iaf korrigerat i ovanstående artikel.

   Självtömningen gäller endast modell SR8980 och den säljs (ännu) inte i Sverige vad jag känner till. Att styra Navibot från från mobilen kan även det ses hur det går till i videoklippen i ovanstående artikel. Det är möjligt att även även detta är en funktion som endast finns i den dyrare 8980-modellen.