Svensk bevakningsrobot som rullar och flyter


GroundBot tar sig fram över både snö, is, sand, lera och vatten. Foto: Rotundus

GroundBot är en svenskutvecklad, mobil bevakningsrobot som till utseendet påminner om en badboll med en videokamera på vardera sida. Den kan både fjärrstyras från säker plats eller rulla runt helt autonomt och är användbar för bland annat bevakning, inspektion och spaning.

Inuti den stora svarta sfären finns ett sinnrikt system med pendlande vikter drivna av två servomotorer som flyttar tyngdpunkten, samt en mängd sensorer som tillsammans får roboten att rulla i rätt riktning och samtidigt hålla sig på rätt köl. Eftersom all elektronik och mekanik är inkapslad skyddas den från stötar och fukt. Dessutom finns ingen risk för gnistbildning när roboten ska inspektera gasläckor.

Roboten väger endast 25 kilo och klarar av att ta sig fram både i djup snö, lera, is, sand och till och med i vatten, eftersom den flyter. Tack vare de två kamerorna kan roboten strömma högupplöst realtidsvideo i 3D över Wi-Fi.

Maxhastigheten för GroundBot är 10 km/h och den kan även följa en utstakad väg helt autonomt för att till exempel köra samma bevakingsrunda flera gånger under samma natt. Batteritiden är 8-16 timmar, beroende på typ av uppdrag, och en laddning tar 3-4 timmar.

Genom att utrusta roboten med nya sensorer kan den användas för en mängd olika tillämpningsområden. Till exempel finns IR-mörkerkameror, mikrofon/högtalare och sensorer för att upptäcka radioaktivitet, gas, narkotika, sprängmedel med mera. Exempel på platser där roboten kan vara användbar är flygplatser, hamnar, kärnkraftverk, gränskontroller, lagerlokaler och många fler ställen.

Rotundus, som utvecklat GroundBot, grundades 2002 och en första prototyp av roboten såldes 2004.  Sedan dess har den sålts internationellt bland annat till flera företag inom säkerhetsbranschen. Dessutom har den fått flera utmärkelser som till exempel ”Best of What’s News 2008” i PopSci.

Robotdalen, Rotundus