Vetandets värld om sociala robotar

I slutet av december sände Vetandets värld i Sveriges radio P1 en serie i två delar som handlade om sociala robotar och när maskinen blir människa.

En av frågeställningarna gäller hur långt forskningen kommit i framställandet av den mänskliga maskinen. Den första delen, som sändes tisdag den 20 december 2011, handlar uteslutande om olika humanoida robotar, bland annat NAO och iCub (bilden ovan). Del två, som sändes två dagar senare, berör bland annat transhumanism och maskinerna ur ett mer filosofiskt perspektiv. Till exempel tror man inte bara att maskiner kan lära sig moral, utan dessutom förbättra vår mänskliga moral.

I det första reportaget medverkar robotforskarna Mattias Wahde vid Chalmers i Göteborg (vars partnerrobot för vårdhem det kan läsas mer om här), Luc Steels vid Vrije Universiteit Brussel (VUB), Oussama Khatib vid Stanford university och Rodolphe Gelin på Aldebaran robotics i Paris.

Lyssna: Vetandets värld : När maskinen blir människa

I det andra hör vi framtidsfilosoferna Karim Jebari vid KTH i Stockholm och Nick Boström vid Oxford university, neurologen François Berger vid Institut de neurosciences Grenoble, humanekologen Alf Hornborg vid Lunds universitet och AI-forskaren Luc Steels vid Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Lyssna: Vetandets värld : Drömmen om maskinen

Missa heller inte Vetenskapsradions teknikårskrönika för 2011 där de bland annat tar upp superdatorn Watson och nämner Volvos semi-autonoma system som bromsar för fotgängare och snart även vilt på vägen.

Lyssna: VR Vetandets värld 20111230