Toyotas hälsovårdsrobotar får förlamade att gå

På en presskonferens förra månaden visade japanska Toyota upp sitt sortiment av hälsovårdsrobotar som bland annat kan hjälpa rörelsehindrade upp ur sängen och till toaletten eller få personer som är förlamade i ena benet att kunna gå utan kryckor.

I Japan satsas det mycket på hälsorobotar som kan hjälpa den äldre befolkningen, som är en växande demografisk grupp. Toyota visade upp inte mindre än fyra nya robotsystem som ska hjälpa äldre att kunna klara sig på egen hand längre.

Robotarna har tagits fram i samarbete med Fujita Health-universitet och en av dessa baseras på Toyotas Segway-variant Winglet som gjorts om så man kan spela olika TV-spel genom att balansera på fordonet, vilket blir ett roligare sätt att träna sin balans på. Man har även haft nytta av teknologi från Toyotas bipedala robotar och motorkontrollteknologi från bilar för att utveckla hälsorobotarna.

En annan robot man visade upp var en lyftrobot som hjälper rörelsehindrade personer upp ur sängen och ned i en rullstol eller på toaletten. Normalt krävs två personer för detta, men med robotens hjälp räcker det med att en ur personalen hjälper patienten.

Men det som imponerade mest var förmodligen Toyotas exoskelett som påminde mycket om HAL från Cyberdyne. Med hjälp av detta kan till exempel personer som är förlamade i ena benet efter en stroke gå utan hjälp av kryckor, rollator, eller liknande. Via en sensor i lårhöjd och en annan som känner av belastningen under foten fungerar exoskelettet som artificiella muskler som bär upp benet och böjer knät.

Både exoskelettet och batteripaketet med kontrollenhet på ryggen väger vardera 3,5 kg, men när produkten kommersialiserats ska vikten för ryggpaketet ha halverats och kunna rymmas i en midjeväska. Toyotas hoppas kunna lansera samtliga robotar med start 2013.

Toyota, Diginfo TV