Legorobot slår världsrekordet i att lösa Rubiks kub

Cubestormer II heter Legoroboten som slagit det officiella världsrekordet i att lösa en normalstor 3x3x3 Rubiks kub och frågan är om det inte är den snyggaste lösningen också. Den är helt byggd i LEGO Mindstorms NXT och använder en Samsung Galaxy S II som hjärna.

Det tar 5,35 sekunder för roboten att lösa kuben och denna tid inkluderar inspektion av kuben, vilken inte räknas med vid världsmästerskapen för mänskliga kublösare. Både LEGO Mindstorms NXT och Samsung-smartphonen baseras på olika ARM-processorer. Galaxy S II har en dual-core ARM Cortex-A9 1,2 GHz-processor och kan filma video i 1080p med 30 bilder per sekund.

För att lösa kuben används, förutom mobilens inbyggda kamera, en specialskriven Androidapp med lösningsalgoritmen och en grafisk 3D-modell av kuben visas samtidigt i realtid på mobildisplayen. Kommunikationen mellan enheterna sker via Bluetooth.

Cubestormer II är designad, byggd och programmerad av Mike Dobson och David Gilday som även skapat föregångarna Cubestormer och Android Speedcuber. Alla tre robotar är byggda i LEGO Mindstorms NXT, men Cubestormer använde en laptop istället för en Androidmobil. Nedan ser vi den första generationens Cubestormer från 2010.

Den person som innehar det officiella världsrekordet i att lösa en 3x3x3 Rubiks kub är Feliks Zemdegs från Australien som klarat av det på 5,66 sekunder, vilket kan ses i videon här under.