Kudden som petar dig i ansiktet när du snarkar

Björnen sover… Fast om du snarkar vaknar den och petar dig i ansiktet.

Jukusui-kun heter denna teddybjörn/kudde som petar den som sover på dess mage i ansiktet om denne snarkar. Syftet är att hjälpa personer som lider av sömnapné.

Namnet på den den modifierade tygbjörnen betyder ungefär ”Herr Djupsömn” och är framtagen av Dr. Kabe vid Waseda universitet i Japan. Robotbjörnen har en inbyggd mikrofon som känner av när du snarkar och dessutom en liten klämma med en pulsoximeter man sätter på fingret för att mäta pulsen och syrenivån i blodet. Normalt minskar syrehalten i blodet när man snarkar och hjärtat slår fortare. Vid sömnapné kan syrenivån i blodet dessutom bli skadligt låg.

När björnen märker att du snarkar lyfter den en av sina armar och petar dig i ansiktet för att få dig att vända på dig och sova på sidan, med syfte att snarkningarna ska upphöra. Hela roboten är trådlös och fungerar genom att man placerar en platta under madrassen och använder huden som elektrisk ledare. Systemet är såpass nybyggt att det ännu inte hunnit testas med verkliga patienter, men tanken är att det ska vänja folk vid att sova på sidan och därmed inte snarka. I slutändan ska man kunna klara sig utan hjälp av roboten.

Tanken är god men frågan är hur bra det fungerar i praktiken när man måste ha oximetern fastklämd på fingret hela tiden. De flesta vrider och vänder på sig flera gånger under sömnen och vill kanske ha ena handen under kudden när de sover. Då blir det opraktiskt att behöva ha ett litet lamm med nappflaska, som de maskerat pulsoximetern till, fastklämd på handen under natten.


Pulsoximetern, som man måste ha fastklämd på fingret medan man sover, har maskerats till ett litet lamm med nappflaska.

Fakta om Sömnapné:

Sömnapné är ett andningsuppehåll som drabbar tio procent av dem som snarkar. För att det skall betraktas som apné måste uppehållet vara längre än tio sekunder. Man har funnit ett samband mellan ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och sömnapné. De behandlingsmetoder som finns idag är livsstilsförändringar, bettskena eller CPAP (Continuous Positive Airway Pressure, en ansiktsmask man sover med som skapar övertrycksandning) vid allvarligare fall. Källa: Wikipedia

Diginfo TV

Det här inlägget postades i Hälsorobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.