Jultomten flygtränar med gigantisk robotarm


Wheee! Jultomten testar det senaste inom flygsimulatortekniken.

Tills den dagen då vi har enbart autonoma stridsflygplan måste mänskliga piloter utbildas i konsten att flyga dem. I samarbete med bland annat Australiens försvarsdepartement har Centre for Intelligent Systems Research vid Deakins universitet tagit fram en avancerad stridsflygsimulator baserad på en stor robotarm.

Den kallas Universal Motion Simulator (UMS) och till skillnad från andra flygsimulatorer efterliknar den de G-krafter som jetpiloter upplever vid snabba manövrar. Via dessa haptiska effekter ska piloten även kunna känna virtuella objekt.

Med denna simulator kan man träna piloter på ett mer realistiskt sätt än tidigare och förbereda dem för de effekter som uppstår i ett riktigt militärt jetflygplan, samtidigt som de befinner sig endast sju meter ovanför marken. Simulatorn är dock inte begränsad till enbart piloter. Den fungerar utmärkt även för landbaserade fordon som stridsvagnar, pansarbilar, lastbilar, motorcyklar med mera.

I de två videoklippen nedan visas hur den fungerar, med inklippta bilder på vad piloten ser i de skärmar som sitter framför ögonen.

I dagarna tog dessutom jultomten sig en provtur i flygsimulatorn. Med tanke på hur många (snälla) barn det finns på jorden blir det enorma G-krafter han utsätter sig och sin släde för om han ska hinna med att dela ut alla klapparna i tid, så det kan vara bra att träna lite först.

CISR

Det här inlägget postades i Militära robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.