Transformerande robotboll med sex ben

MorpHex är en transformerande boll som även kan knalla runt på sex ben – inga konstigheter.

Igår kunde ni läsa om robotbollen Sphero som styrs med mobilen. En annan sorts robotboll, som kan transformeras till en hexapod har norrmannen Kåre Halvorson, mer känd som Zenta, skapat. Han är även mannen bakom robotmyran A-Pod som gjort stor succé på Youtube.

Den sfäriska hexapoden han nu skapat heter passande nog MorpHex, eftersom den kan transformeras från en sfär till en sexbent robot. Den använder hela 25 servos och är fortfarande under utveckling. Zenta har bland annat planer på att göra så den kan ta sig fram genom att rulla som en boll. I videon nedan ser vi hur den fungerar.

En robot som kan transformera sig till ett klot har många potentiella egenskaper. Är det en militär robot kan den ha pansarplåtar som skyddar den (inte helt olikt vissa av robotarna i Star Wars som både kan rulla som klot och gå med ben), medan den rullar iväg i säkerhet. De kan även skydda mot regn eller fungera som solceller som ger roboten energi att rulla omkring. Men framför allt så skulle en sådan robot kunna ta sig fram snabbt genom att rulla och när den behöver ta sig fram i besvärligare terräng kan den fälla ut benen och gå som en insekt.

För ett år sedan var den norska lokalkanalen TV Vest på besök hos Zenta och filmade hans robotar, vilket kan ses nedan (med norskt tal och engelska undertexter).

MorpHex var ännu inte utvecklad när reportaget gjordes, men vi får bland annat se hans gigantiska robotmyra A-Pod som har en imponerande mjukhet i sina rörelser. Den är inspirerad av en verklig myra och har 2 DOF i svansen, 3 DOF i huvudet (med de gigantiska käkarna) och 3 DOF i vardera av de sex benen. Totalt 25 servos, precis som MorpHex alltså.

Zentas webbsida finns mängder av information och bilder på hans olika robotbyggen att gotta sig i för den som vill fördjupa sig.

Robot Dreams