Robotbollen du styr med mobilen

Sphero heter en robotboll, ungefär i storlek med en tennisboll, som man kan styra med sin smartphone på olika sätt. Man kan dels styra den genom att luta mobilen, men via olika appar till Sphero finns det flera kreativa sätt att styra den på. Till exempel kan man rita ut en väg med fingret som bollen sedan följer.

Man kan även ändra färg på den, spela golf, använda sig av ”mixed-reality” med mera. Själva kommunikationen mellan mobilen och bollen sker över Bluetooth med en räckvidd på upp till 15 meter och man kan tävla mot andra med flera Spherobollar samtidigt om man vill. Apparna finns till både Android och iPhone och för att vara säker på att den fungerar till just din mobil finns en lista över kompatibla enheter här.

Inuti Sphero finns både multifärgade lysdioder samt accelerometer, gyro och kompass som gör att den kan navigera rätt. Den laddas upp induktivt i en liten medföljande skål, vilket gör att man slipper tänka på kablar. Efter en full laddning, som tar cirka 180 minuter, kan den rulla omkring i över en timma i maxhastigheten på cirka 90 centimeter per sekund.

I videon nedan ser vi ett exempel på hur man kan spela en variant av Pong med sin Spheroboll via så kallad ”mixed-reality”, vilket skiljer sig en aning från augmented reality. Fler videoklipp finns här.

Sphero går ännu inte att köpa i Sverige men kommer att lanseras internationellt under nästa år. Bor man i USA kan man förbeställa den för $129.99 (cirka 930 kronor) och få den i januari. För den som är sugen på att utveckla egna appar till Sphero finns en särskild sida för utvecklare där man kan hämta hem deras API och SDK.

Sphero, Ny Teknik, IDG

SE ÄVEN: