Med telemedicin finns läkarexpertisen alltid nära


Tack vare telenärvaroroboten kan en läkare vara på plats även fast denne befinner sig på en helt annan plats rent fysiskt.

Igår visade Vetenskapens värld i SVT ett program om krockskador och olika tekniker för att undvika kollisioner helt och hållet. Det handlade dock inte om autonoma fordon, men vi robotintresserade fick oss ändå en dos robotar.

De besökte Jackson Memorial Hospital där bland annat trafikskadade vårdas och som flera andra amerikanska sjukhus har de börjat ta hjälp av läkare som deltar via en telenärvarorobot. Roboten de använder heter RP-7 och tillverkas av det amerikanska företaget InTouch med säte i Santa Barbara, Kalifornien. Företaget grundades 2002 och på hemsidan finns en mängd videoklipp på roboten i form av nyhetsinslag från olika TV-stationer med mera. De tidigaste videoklippen är från 2005 och klippet nedan är från en presentation som gjordes 2007 i samarbete med Qualcomm.

InTouch RP-7 fungerar likt de flesta andra telenärvarorobotar och kan liknas vid ett ”Skype på hjul”. Högst upp på roboten sitter en plattskärm, kameror och antenner för den trådlösa, krypterade internetförbindelsen. Läkaren som styr roboten via sin dator kan vinkla och vrida huvudet för att se sig omkring i rummet. Mitt på robotens torso sitter en stor högtalare.

Det finns många olika märken och modeller av telenärvarorobotar och RP-7 verkar vara en av de mer påkostade. Till exempel har kamerorna optisk zoom så läkaren ska kunna zooma in bland annat sårskador på patienten för att kunna ta sig en närmare titt. Det går även att koppla ett stetoskop till roboten så läkaren kan höra i det på distans.

Telemedicin är ett utmärkt tillämpningsområde för telenärvarorobotar. Fördelarna är ganska uppenbara då expertiskunskap snabbt kan vara på plats, även om läkaren är hemma eller rent av på andra sidan jorden. Dessutom kan man snabbt hoppa från en robot till en annan på ett helt annat sjukhus som det annars kanske hade tagit flera timmar att resa fysiskt till. I Sverige har vi vår egen telenärvarorobot Giraffen som används bland annat inom äldrevården i Västerås och kan läsas utförligare om i denna tidigare artikel.

Då avsnittet ”Konsten att överleva en krock” i Vetenskapens värld är ett inköpt program ligger det bara uppe till och med den 26 december på SVT Play, så passa på att se det i veckan. Cirka 19 minuter in i programmet får vi se roboten på sjukhuset.

Fil.dr. Yulun Wang, ordförande och VD för InTouch Health, är en riktig robotentusiast och i videon nedan ser vi när han talade om robotar inom sjukvården (bland annat telemedicin och operationsrobotar) vid TEDx AmericanRiviera för ett år sedan. Vi får även veta mer om hur RP-7 fungerar.

Nedan ett inslag från WFAA om ett sjukhus i norra Texas som anammat robottekniken.

InTouch Health

SE ÄVEN: