Robotduo rostar bröd och poppar popcorn


Roboten Rosie rostar bröd med sina stora robothänder.

Forskare vid Münchens tekniska universitet (TUM)  har tidigare lärt sina robotar James och Rosie att både steka pannkakor och koka tysk korv till frukost. Nu har deras matlagningskunskaper utökats till även kunna poppa popcorn och göra smörgåsar.

James är en PR2-robot från Willow Garage och Rosie en KUKA-robot. Visst går det långsamt och robotarna kostar mer än vad de flesta har i inkomst under ett helt år, men detta är de första stapplande och viktiga stegen som tas till framtida hemrobotar som ska kunna hjälpa till i framtiden.

Man ska ha i åtanke att ingen av dessa robotar är förprogrammerade. De har försetts med viss grundläggande information, som att popcorn ska tillagas på spisen och att den måste slås på. Utifrån det räknar robotarna ut resten själva, till skillnad från industrirobotar som är programmerade till exakta positioner där de rör sig enligt specifika mönster.


PR2-roboten James skakar om grytan lite så den opoppade majsen ska fördelas jämnt.

Detta är en nödvändighet för att framtida servicerobotar i hemmen ska fungera utan att man behöver ge dem detaljerade instruktioner varje gång de ska göra något. Istället kan man beordra sin robot att ”hämta ett glas mjölk” eller ”ta in posten”. Roboten lär sig då via erfarenhet och generalisering att mjölken brukar stå i kylskåpet och att kylskåpet är placerat i köket.

Båda robotarna kör ROS, är försedda med två armar och Kinectsensor för att identifiera objekt. I videon nedan ser vi hur James och Rosie rostar bröd och poppar popcorn. Eftersom det går ganska långsamt är videon snabbspelad, men för den som vill se en längre version där det mesta spelas i realtid finns den som en andra video.

Långa varianten (fram med popcornen):

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.