Asterisk – mångsidig robotinsekt som kan fånga byten


Den sexbenta roboten Asterisk är ett riktigt rovdjur – med smak för mjukisdjur.

En forskargrupp vid Osaka universitet, ledd av professor Arai, har sedan 2005 utvecklat en sexbent robot (hexapod) som är riktigt fascinerande. Den kan bland annat använda två av sina ben som gripklor för att plocka upp ”byten” och bära med sig på ryggen.

Roboten, som kallas Asterisk, har heller ingen specifik ovan- eller undersida. Ifall den hamnar på rygg vänder den bara på benen och kan gå vidare. Dessutom kan den klättra över ganska höga hinder, vilket gör att den kan gå i trappor med mera. Den kan även göra sig platt och rulla under trånga passager ifall man förser fötterna med hjul.

Som om inte detta är nog kan roboten även klättra i gallerförsedda tak och på väggar och dessutom hjula(!). I videon nedan kan vi se hur den klättrar upp och ner i taket för att sedan hissa sig ned i en vajer som påminner om hur en spindel tar sig ned i sin tråd. Innan den når golvet vänder den ut och in på benen så det som förut var ovansidan på kroppen istället blir undersidan.

Asterisk har designats med insekter som förebild och enligt utvecklaren verkar de även ha planer på att sätta tryckkänsliga sensorer längst ut på benen så roboten kan känna det den plockar upp. Roboten visades upp för första gången redan 2005 på en japansk mässa, men har sedan dess varit under konstant utveckling och är det fortfarande. Tanken är att den bland annat ska kunna användas vid räddningsarbeten och den skarpsynte kan se i videon att hexapoden fjärrstyrs med en vanlig, trådlös Xbox 360-handkontroll.

I filmen Minority Report med Tom Cruise förekommer det futuristiska, fyrbenta robotspindlar som kan ses i klippet nedan. I framtiden när tekniken förfinats och fler genombrott gjorts inom nanotekniken är det mycket möjligt att vi kommer se något liknande i verkligheten. I samma film förekommer även ett datorsystem som styrs helt med handrörelser, vilket var science-fiction år 2002 när filmen kom. Men idag finns Kinect som har gjort det möjligt och det har alltså blivit vad man brukar kalla för ”science-faction”.

Fler bilder på Asterisk finns hos Diginfo TV.