DragonBot ska hjälpa förskolebarn med språket

RAWR! Denna fluffiga lilla robotdrake ska hjälpa förskolebarn med språkkunskaper.

DragonBot heter en robotplattform utvecklad av Personal Robotics Group vid MIT Media Lab som ska hjälpa förskolebarn med språkinlärning. Roboten använder en vanlig Android-smartphone som hjärna och kan dessutom hämta ytterligare kunskaper via robotmolnet.

Robotar baserade på smartphones blir allt vanligare och det är inte så konstigt med tanke på den datorkraft och de många sensorer man får i en kompakt förpackning till ett lågt pris. Drakroboten på bilden ovan heter Kombusto och är den senaste av två karaktärer baserade på robotplattformen DragonBot. Själva ansiktet, med animerade ögon och mun, utgörs av displayen i Androidmobilen som enkelt placeras i roboten, på ett sätt som påminner mycket om hur man stoppar i ett kassettband i en bandspelare, och kan ses i videon nedan.

Androidenheten styr sedan hela roboten – allt ifrån ansiktsanimationer, kamera och mikrofon till aktuatorerna som får roboten att röra sig. Dessutom förser den roboten med en trådlös internetuppkoppling varifrån den både kan ladda upp och ner information. På så vis kan roboten både inhämta och dela med sig av nya erfarenheter (eller personligheter) till andra robotar via robotmolnet (cloud robotics). Ponera att det finns 1.000 likadana robotar spridda världen över som är uppkopplad. Det räcker då att en av dessa robotar lär sig något nytt och laddar upp sin kunskap i robotmolnet så kan sedan samtliga robotar omedelbart ladda ner denna kunskap och använda den som om de själva hade lärt sig det. Det blir med andra ord som en gigantisk kunskapsdatabas för robotar.

Den andra stora styrkan med cloud robotics är att tunga beräkningar kan outsourcas till en kraftfullare server via internet, istället för att robotens betydligt klenare hårdvara ska göra det. Det kan handla om saker som taligenkänning, objektigenkänning eller olika former av artificiell intelligens. En annan bonuseffekt med robotmolnet är att man sparar på batteriet.

Via en Android-surfplatta kan man fjärrstyra den lilla robotdraken.

För att återgå till DragonBot så bygger den mycket på att via emotionella uttryck och övrig ickeverbal kommunikation skapa ett förtroende hos användaren (i detta fall förskolebarn) vilket sedan har en direkt påverkan på inlärningseffektiviteten. Själva robotkroppen har fem frihetsgrader och man kan kommunicera med den via en Androidbaserad surfplatta och på skärmen se vad roboten ser via sin kamera och vad den hör via mikrofonen. På så vis kan den alltså fungera även som en telenärvarorobot.

Det går dessutom att använda DragonBot helt utan den fysiska robotkroppen. Då får man istället en virtuell robot i form av en avatar i mobilen. Detta kallas för ”blended-reality”. Ett av målen med DragonBot har varit att hålla nere kostnaden under $1.000 (knappt 7.300 kronor). Det kanske låter dyrt för en privatperson men för målgruppen, som är (för)skolor och liknande, är det ingen större investeringskostnad det handlar om.

En annan smartphonebaserad robot är sydkoreanska HOVIS som kan ta sig fram antingen på två ben eller med hjul.

MIT Media Lab, IEEE Spectrum

SE ÄVEN: