NAO Next Gen lanserad


Förutom de nya färgerna är NAO sig lik till det yttre, men under skalet finns flera uppgraderingar. Foto: Aldebaran Robotics

Franska Aldebaran Robotics har släppt en ny version av sin minihumanoid NAO som blivit populär bland robotutvecklare världen över och bland annat används i den årliga robotfotbollsturneringen RoboCup. Bland nyheterna märks bland annat att roboten går betydligt snabbare och den har fått en vassare processor.

Aldebaran grundades 2005 och har sedan dess sålt 2.000 exemplar av NAO. Den senaste versionen av roboten, kallad NAO Next Gen, har fått en snabbare hjärna i form av en Intel Atom-processor på 1,6 GHz som gör den bättre på multitasking. Den har också utrustats med dubbla HD-kameror som klarar av två videoströmmar samtidigt i upp till 1280 x 720 pixlar med 60 bilder per sekund. Det gör NAO:s ansikts- och objektigenkänning betydligt snabbare och mer exakt, även vid dåliga ljusförhållanden.

Mest märkbart är kanske hur mycket snabbare NAO Next Gen går, jämfört med sin föregångare. Den har fått en förbättrad gångalgoritm och ett system för att förhindra att olika kroppsdelar kolliderar med varandra. I videon nedan ser vi gånghastigheten jämföras med den gamla modellen.

Andra nyheter som är mer mjukvarubaserade är det nya taligenkänningsprogrammet Nuance. Denna form av artificiell intelligens har en funktion som kallas ”word spotting” och som klarar av att isolera och känna igen specifika ord i en mening eller konversation.

I dagsläget används NAO mest för forskning och utbildning, men under 2012 ska en version för allmänheten släppas. Fler foton på nya NAO kan ses här.

Fler fakta om NAO:

  • Höjd: 58 cm
  • Vikt: 5 kg
  • 25 frihetsgrader
  • 4 mikrofoner på huvudet för ljudlokalisering
  • 4 tryckkänsliga sensorer under varje fot
  • ”Fall manager” med tröghetssensor gör att NAO kan ta emot sig vid fall
  • 3 fingrar på varje hand som kan greppa objekt

Aldebaran, Plastic Pals

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.