Robotar spelar Mozart & Johnny B. Goode på piano

Terminator + mupparna + Robert Wells = roboten Jazz?

Nu kan du hyra din egen robotpianist, i alla fall om du bor i Italien. Teotronica har tagit fram ett gäng pianospelande robotar som kan spela allt ifrån Mozart till rock.

Roboten på bilden heter Jazz och verkar klara av att spela de flesta låtar på piano med sina mångfingrade, blålysande händer. Eftersom den har så många fingrar på varje hand behöver den inte flytta händerna, vilket är praktiskt (eller lite fusk, hur man nu ser på det). Nedan ser vi roboten spela ett stycke av Mozart helt felfritt.

I grunden är det en ganska enkel konstruktion och man kan se detta som en speldosa i robotformat. Det finns inga avancerade visuella sensorer som skannar av tangenterna. Roboten baseras på MIDI-protokollet för att veta vilka tangenter som ska tryckas ned när och i vilken ordning. Därmed behöver den varken se var den spelar eller ens flytta på händerna.

Istället har fokus lagts på att få ett vänskapligt, animatroniskt ansikte och Jazz kan både röra på huvudet, käken, ögonen och ögonbrynen samt blinka. Detta är ju i första hand en underhållningsrobot och så länge folk roas av att se den uppträda spelar det inte så stor roll hur komplicerad den är under huven.


Jazz kan även mima till sång samtidigt som den spelar, här till låten ”We are the champions”.

Teotronicas webbsida informeras (på italienska) om att det går att hyra en egen robot som barpianist eller för andra evenemang. Där finns även flera fotogallerier på de olika robotarna. Förutom Jazz finns bland annat roboten Lupin och ItaliaUno som vi kan se nedan rocka loss på piano till klassikern Johnny B. Goode samtidigt som den spelar trummor.

Lite kuriosa om ItaliaUno: Den är tillverkad helt av återvunnet material. Torson består av en gammal datorlåda, armarna är gjorda av PET-flaskor och huvudet av två behållare för rengöringsmedel.


För den som föredrar den mänskliga originalversionen på elgitarr med Chuck Berry finns den ovan.

SE ÄVEN: