Robotkolibri på lista över årets 50 bästa innovationer


Spionfågeln Nano Hummingbird väger inte ens 20 gram med batteri. Foto: Aerovironment

Robotkolibrin Nano Hummingbird har hamnat på listan över 2011 års 50 bästa innovationer i tidningen Time Magazine. Den fjärrstyrda spionfågeln har utvecklats under fyra och ett halvt år av Aerovironment, på uppdrag av DARPA. Projektet har kostat fyra miljoner dollar och Robotnyheter skrev i våras en längre artikel om den fjärrstyrda robotfågeln.

Arerovironment är dessutom det företag som svenska försvaret överväger att göra affärer med när det gäller att hitta en ersättare till Falken och en mindre obemannad flygfarkost, skriver Ny Teknik. Svenska försvarets elitstyrka har sedan tidigare köpt in tre Wasp-plan som utvecklas av Aerovironment. Man har valt att kalla det Svalan och går att läsa mer om i en annan artikel på Ny Teknik.

Nano Hummingbird är en så kallad Nano Air Vehicle (NAV) och väger endast 10 gram utan batteri och 19 gram med. Det unika med den är att den flaxar med vingarna och kan hovra i luften som en riktig kolibri när den flyger. Den kan komma upp i hastigheter på upp till 18 km/h och är försedd med en inbyggd videokamera som skickar strömmande realtidsvideo till operatören upp till cirka 100 meters avstånd.

DN, Ny Teknik, Aerovironment

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Fjärrstyrda robotar, Militära robotar, Obemannade flygfarkoster och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.