Rykten om ny Xbox med Kinect 2 glädjer robotutvecklare


Microsofts djupseende Kinectsensor har blivit populär bland robotutvecklare. Nu ryktas det om en uppföljare.

Enligt obekräftade rykten från Eurogamer kommer nästa generations Kinect vara så exakt att den kan läsa läpprörelser. Den ska även ha förbättrad rörelseigenkänning och kunna läsa av både ansiktsuttryck och tonläget i rösten för att på så vis känna av spelarens sinnesstämning.

Uppgifterna sägs komma från en ”utvecklingskälla” och avslöjar även att Kinect 2 kommer att vara bundlat med nästa generations Xbox som tros avslöjas på E3-mässan 2012 och släppas till försäljning under 2013 eller möjligtvis slutet av 2012.

Det ska enligt samma uppgifter släppas två versioner av den nya Xboxen –  en nedbantad och Kinectbaserad ”set-top”-version som ska säljas så billigt som möjligt. Den andra är en mer fullfjädrad version för hardcore gamers och ska ha optisk läsare, hårddisk och bakåtkompatibilitet så man kan spela gamla Xbox 360-spel.

Dagens Kinect har blivit en populär sensor för robotutvecklare världen över ända sedan den hackades för lite drygt ett år sedan. För en billig peng får man en mycket avancerad sensor som ger bland annat djupseende. Dock har dagens Kinect vissa begränsingar på grund av det långsamma USB-gränssnittet som i praktiken bara tillåter en överföringshastighet på 15-16 MB/s. Det gör att upplösningen begränsas till 320×240 pixlar med 30 bildrutor per sekund.

Kinect 2 (eller vad den nu kommer kallas) ska ha högre överföringshastighet och därmed högre upplösning. Det ryktas att den ska vara så exakt att den klarar av att läsa av ansiktsuttryck och även tonhöjden på rösten för att kunna känna av olika känslouttryck. Det gör att spelen kan läsa av och anpassa sig efter om du blir arg, glad, rädd och så vidare.

I slutet av september lanserade Microsoft sin egen robotplattform baserad på Kinect. Den kan ses nedan (en dryg minut in i videon) där den rullar runt på Maker Faire.

Detta öppnar förstås även nya möjligheter för robotutvecklare som kommer kunna dra nytta av alla förbättringar i den nya Kinectenheten. En robot som kan känna av vilken sinnesstämning någon befinner sig i kan bli mycket användbart. Kinect 2 påstås även kunna se åt vilket håll personer står vända.

Det bör en än gång påpekas att detta är rykten som inte bekräftats av Microsoft. Men att en ny Xbox är på gång är ingen hemlighet och med tanke på vilken succé Kinect blivit är det sannolikt att den kommer få hänga med även nästa generations Xbox i en eller annan form.

EuroGamer, Engadget

Det här inlägget postades i Hemmabyggen, Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.