Insektsliknande robot i silverpyjamas klättrar på stegar


Roboten Yume Robo på väg upp för en stege på International Robot Exhibition 2011 i Shanghai.

Muscle Corporation har utvecklat denna stegklättrande robot, kallad Yume Robo, som visades upp för första gången på World Expo i Shanghai förra året.

Totalt har 15 företag varit inblandade i arbetet med roboten och det tog bara tre månader att utveckla den, från design till färdig produkt, en process som normalt tar två år, berättar Hirofumi Tamai, ordförande för Muscle Corporation.

Roboten är baserad på företagets Cool Muscle 2-system och använder totalt bara fem motorer för att kunna klättra uppför och nedför stegar – två i skuldrorna, två i benen och en för att rotera ryggen.

Sättet den klättrar på påminner mycket om hur en människa klättrar och det finns nog många riskfyllda situationer med höga stegar där man skulle kunna använda en liknande robot. Kanske kommer de kunna klättra upp för stegar på brandbilar och spruta in vatten genom fönstret i en brinnande lägenhet. En robot tar ingen skada av den giftiga röken som väller ut eftersom den inte andas.

Diginfo TV

SE ÄVEN: