Romo gör din smartphone till en robot


Med Romo kan du enkelt bygga om din smartphone till en robot på hjul. Foto: Romotive

Dagens smarta mobiltelefoner blir allt kraftfullare och det finns idag till och med smartphones med fyrkärniga processorer, vilket gör dem i princip lika kraftfulla som en bärbar dator, fast i ett betydligt kompaktare format. Detta har ett gäng killar i Seattle tagit fasta på och via sitt företag Romotive skapat plattformen Romo som gör om din smartphone till en rullande robot i ett enkelt handgrepp.

Genom att placera mobilen i en docka med bandhjul kan man sedan fjärrstyra den från en annan smartphone, surfplatta eller vanlig dator via Wifi och använda mobilens inbyggda kameror för att se sig omkring. Det som skiljer Romo från andra liknande lösningar är att den använder sig av hörlursuttaget på mobilen, vilket gör att man blir mindre låst till specifika smartphonemodeller. Nedan ser vi ett TV-inslag om Romo från KOMONews.

Det tog bara två veckor för Romotive att bygga själva plattformen och Romo är fortfarande under utveckling. En stor del handlar om själva mjukvaran. Styrningen av Romo sker via en app i mobilen, men man kommer även kunna skriva egna appar till Romo för att ge den nya egenskaper. Den ska även kunna byggas ut med ny hårdvara och Romotive uppmuntrar till och med sina användare att skruva isär roboten för att förbättra den hårdvarumässigt, så länge man delar med sig av sina kunskaper.

Användningsområdena är rätt många och dagens smartphones är späckade med avancerade sensorer som kameror, mikrofon, GPS, gyro, accelerometer, bluetooth, Wifi, med mera.  Man skulle kunna ha den som en billig övervakningsrobot i sommarstugan eller hemma i lägenheten när man är bortrest för att se till husdjuren, krukväxterna eller kolla om man fått post. Att bygga ut Romo med en gripklo skulle även göra den mer användbar och att kunna ladda den på distans när batteriet börjar bli svagt vore också praktiskt.

Keller Rinaudo, VD för Romotive, säger till Discovery News att även om det inte finns så många specfika användningsområden för Romo idag så kan det ändras snabbt. Han drar paralleller till hur det såg ut när hemmabyggare skapade de första hemdatorerna och investerarna skrattade åt dem och undrade varför folk skulle vilja ha en dator hemma. Romotive själva nämner bland annat att racing- och laserbaserade spel är på gång. De har redan en app som heter Romo Kart och är ett slags augmented reality-version av Mario Kart (se videon nedan).

Finansieringen har skett via Kickstarter där de hade som mål att samla in $32.000 (drygt 235.000 kronor) som de redan passerat med råge. De har nu fått in över 1.000 förhandsbeställningar av Romo och över $114.000 (cirka 838.000 kronor). Till jul väntas de första 100 enheterna levereras till köparna.

För knappt 700 kronor ($78 + $12 i porto om man bor utanför USA) kan man köpa sin egen Romo. De har även ett ”Party pack” där man får två Romo-robotar för $141 (drygt 1.000 kr) för samma portokostnad (runt 90 kronor), så man kan tävla mot en kompis.

Romotive meddelar att man ska kunna styra en iPhonebaserad Romo via sin Androidmobil och vice versa. Man behöver alltså inte köpa en extra iPhone som fjärrkontroll utan kan använda en billig Androidmobil, som ju går att få tag på för under 600 kronor numera.

Fler bilder på Romo hittar ni här och videoklipp samt nyheter här.

Discovery News

SE ÄVEN:

  • Ny version av Romo kan navigera autonomt