Robotar ska vakta fångar i sydkoreanska fängelser

Foto: EPA / Yonhap

Sydkorea är en av världens ledande robotnationer och regeringen där har satsat miljardbelopp på robotutveckling. Nu har ett forskarteam tagit fram robotfångvaktare för landets fängelser och i mars nästa år ska de testas på en verklig anstalt.

Roboten är 150 centimeter hög, väger 70 kg och och har fyra hjul som den rullar fram på i normal gånghastighet. Den har kostat under en miljard sydkoreanska won (drygt sex miljoner kronor) att utveckla och är främst tänkt att användas nattetid för att avlasta mänskliga kriminalvårdare.

Den fungerar dock inte endast som en mobil övervakningskamera utan har även sensorer som gör att den kan upptäcka avvikande beteenden bland fångarna, som till exempel självmordsbenägna och våldsamma fångar samt rapportera detta till de mänskliga kriminalvårdarna på anstalten. Men den kan även användas som en telenärvarorobot där fångarna kan kommunicera med vakterna via robotens kamera och mikrofon.

I projektet är bland annat Asian Forum for Corrections (AFC) samt de sydkoreanska motsvarigheterna till justitie- och finansdepartementet inblandade. Professor Lee Baik-Chul vid Kyonggi universitet, som styr över AFC och lett designbiten av roboten, säger till nyhetsbyrån Yonhap att de nästan är klara med operativsystemet och nu jobbar på att förfina detaljerna för att få roboten att se vänligare ut för fångarna. Tre fångvaktarrobotar kommer testas vid en anstalt i staden Pohang under mars 2012 då utvecklingsfasen ska vara avklarad.

Sydkorea har som målsättning att bli världsledande inom robotik och har redan designat robotar som lär ut engelska i skolorna, vaktar vid gränsen mot Nordkorea, utövar taekwondo, spelar teater och städar i hemmen, skriver The Telegraph.

Korea Herald, DN

 • Momo

  Mycket bra blogg! :) Följer den med stort intresse, har du några länktips?

  • Trevligt att höra. Tack för att du läser. :)

   Oj, det finns många bra engelskspråkiga sidor som skriver om robotar. Bland annat IEEE Spectrum, Wired, Singularity Hub, PopSci, Robot-Dreams, Plastic Pals, Gizmodo m.fl.

 • Momo

  Tackar, jättebra länkar :)