Här är världens kvickaste robotmus


Vinnarroboten Min7 från Singapore väger bara 90 gram och tar sig igenom en labyrint på mindre än fyra sekunder.

Nyligen hölls tävlingen All Japan Micromouse Robot Competition i Tsukuba. I år slogs det gamla rekordet stort då en robotmus på under fyra sekunder lyckades ta sig igenom en labyrint.

Micromouse är en tävling som går ut på att konstruera en liten och kvick robot som på kortast möjliga tid ska ta sig till mittpunkten i en labyrint. Först kör mikromusen omsorgsfullt igenom varje liten vrå av labyrinten för att på så vis bygga upp en inre karta av den. När den sedan kartlagt hela labyrinten och vet vägen till målet gäller det för den att ta sig dit på så kort tid som möjligt.

För att lyckas med detta måste robotmusen dels kunna accelerera väldigt snabbt och även svänga kvickt. Själva idén härstammar från USA, men det dröjde inte länge förrän japanerna hakade på och tog det hela till en ny nivå, skriver Robot Dreams.

Årets stora vinnare var dock Ng Beng Kiat från Singapore som med sin mikromus Min7 lyckades navigera genom labyrinten på häpnadsväckande 3,921 sekunder. För bara ett år sedan var en tid under fem sekunder otroligt imponerande i dessa sammanhang. I videon ovan ser vi när hans robot slår nytt rekord.

Min7 är hans första fyrhjuliga mus, väger endast 90 gram och mäter 100 x 75 x 25 millimeter. Den har en maxhastighet på 3,5 m/s på raksträckor, 1,3 m/s i kurvor och en acceleration på 13,0 m/s2. För att navigera rätt använder den sig av infraröda sensorer och ett gyro.

Det är imponerande att se hur snabbt mikromusroboten åker genom labyrinten och nästan flyger fram ibland. Nu återstår att se om de lyckas pressa tiderna ännu mer i nästa års tävling. I klippet under ser vi hur själva utforskningsfasen går till, där Min7 först kartlägger labyrinten.

Robot Dreams

Det här inlägget postades i Hemmabyggen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Leif

    Otroligt vilken hastighet! imponerande navigering och mappning.