Robotdammsugare för 999 kronor – billigast i Sverige?

Lågpriskedjan Netto säljer denna vecka en robotdammsugare för endast 999 kronor, vilket förmodligen är det billigaste i Sverige hittills för en produkt av detta slag.

Frågan man förstås ställer sig när en robotdammsugare är såpass billig är hur bra den är. Modellen heter Melissa 640255 och är ett relativt okänt märke i denna produktkategori. Efter lite googlande hittar vi mer information hos Adexi, som är den svenska importören av Melissas produkter. Där finns även en bruksanvisning så man kan se fler detaljer om roboten.

Den verkar baseras mycket på infraröda sensorer både i fjärrkontrollen, laddningsdockan och själva robotdammsugaren. De lite dyrare robotdammsugarna brukar istället använda sig av kameror eller som Neato XV-15 av laserbaserad LIDAR för att navigera och på så vis kunna skapa en karta över rummet och samtidigt veta var i rummet de befinner sig, en teknik som kallas SLAM (Simultaneous localization and mapping). Dock använder sig iRobots Roomba-modeller av IR-sensorer och gör ett bra städjobb.

Av manualen att döma har den både ”virtual wall” (även den IR-baserad), en enklare timerfunktion, minst tre olika lägen (spot, clean och max) samt möjlighet till manuell styrning via fjärrkontrollen. Den har även sensorer som känner av när den kör in i något och som hindrar den från att köra ned för trappor och andra höga kanter.

Ur Nettos annonsblad vecka 47.

Robotdammsugaren klarar dessutom av att hitta tillbaka till laddningsdockan automatiskt när batteriet börjar bli svagt. Dock varnas för i manualen att om rummet är för stort kan den åka vilse och inte hitta dockan. Det står inte hur stort rummet behöver vara, men även billiga IR-sensorer brukar ha en räckvidd på åtminstone tio meter vid fri sikt.

Om någon läsare har köpt roboten, som säljs på Netto denna vecka (47) som ”helgens klipp” för 999 kronor, får ni gärna kommentera nedan och berätta hur ni tycker den fungerar. Med tanke på att de billigaste robotdammsugarna brukar kosta runt 2.000 kronor och uppåt är detta förstås ett attraktivt pris.

Det är svårt att hitta några recensioner om modellen på nätet, men en kort video fanns i alla fall på Youtube där man får se robotdammsugaren jaga iväg en katt och dammsuga vid en dörr. Av klippet att döma ser den ut att jobba på rätt snabbt.

Uppdatering 23 april 2012: Denna vecka säljer Netto återigen en Melissa Auto Cleaner robotdammsugare för 999 kronor. Den har ett annat modellnummer än förra gången, men den enda skillnaden mellan 640255 och 640266 verkar vara färgen (röd respektive silver). De har båda gemensam bruksanvisning. En högupplöst bild på silvermodellen finns här.

Det är fortfarande den billigaste robotdammsugaren som säljs i Sverige men sedan sist har modellen AGAiT EC-Mini ,för lite drygt tusenlappen, dykt upp på svenska marknaden. Den är dessutom den absolut minsta både till diameter och höjd.

Uppdatering 13 augusti 2012: Denna vecka har Netto samma modell som helgerbjudande (torsdag-söndag) för 899 kronor. De har även haft lokala erbjudanden ett par gånger där den gått att köpa för 799 kronor (se bild i kommentarsfältet).


En bättre, svensk video på robotdammsugaren från någon som köpt den på Netto.


Ännu en video från Danmark där samma modell säljs.

Adexi, Netto

SE ÄVEN:

 • gäst

  Har med sett den på netto, har funderat på köpa den tror jag ska av vakta då jag tror laser och kameror är att föredra:)

 • gäst

  Hej,
  Jag fick det i present av mian föräldrar som ett budskap:) Jag är jätte nöjd med den. Speciellt med tanke på att jag har hund och att det svårt att få ut hundpäls från mattan. Den lyckas med den. Det tar är suverän på andar golv underlag. Den kan ta över sig träskel också ibland fastnar det men för de pengar kan man inte få allt. Skulle rekomendera:)

  • Kul att höra att den verkar fungera bra. Synd bara det inte verkar gå att få tag på den längre. Netto sålde den bara under en veckas tid vad jag förstått och jag har inte lyckats hitta några andra butiker i Sverige som säljer den.

   I dagsläget verkar Hoover Robocom RBC003, som är ett nytt märke på den svenska robotdammsugarmarknaden, vara ett av de mer prisvärda alternativen dock. Den kostar 2.245 kr och är väldigt tystgående med sina 60 dB, att jämföra med den över dubbelt så dyra Samsung Navibot Silencio på 62 dB som har just ljudnivån som ett av de främsta försäljningsargumenten.

 • idv01

  Denna vecka finns det igen på Netto. Funderar på ……..

 • Mailpezt

  Har köpt en idag, men vill inte packa upp den innan jag vet lite mer om hur bra/dålig den är. Visst, 1000kr är ju inte så mycket, men om den är dålig är det ju ändå tusen kronor i ”sjön” :)

  Det enda jag hittat är den här filmen http://www.youtube.com/watch?v=Tg42n9X-6n8

  • Tack för länken till videon, ska lägga in den i artikeln. Det är kanske inte den tystaste robotdammsugaren (av ljudet i filmen att döma) men den verkar ändå skapligt avancerad med tanke på priset eftersom den har både fjärrkontroll och virtual wall. Var ju själv på Netto idag men glömde att kolla efter den.

 • Tiago Matos

  Hi guys, Just got one few days ago. As i read, it is noisy, specially comparing with the expensive ones. In cleaning aspect, it is really good. I’m comparing it with my mother samsung robot. It cleans really well, specially my dogs hair. Another positive think about it is the level on the doors, it pass by them easily. 
  I just have problems programing the timer. If anyone can tell me how to do it, i would appreciate. I tried to follow the manual, but is not that clear and, anyway, didn’t work.Regards

 • Alfam

  Hej, har haft den sedan i julas och tycker den gör ett hyfsat jobb med tanke på vad den kostade. Trappor fixar den inget vidare, men är å andra sidan ganska robust :-). Låter en hel del och sladdar klarar den inget vidare. Den har också en tendens att ”hänga sig” mot vissa trösklar. Funkar bra annars.

 • Björn

  Netto i Norrköping hade den för 799:- i sin nya butik som öppnade 31/5. Denna vecka hade de den igen i samma butik. Tog en bild på bladet…

 • Henrik

  Köpte en några dagar efter helgerbjudandet och fick betala 749:- (Netto Jkpg). Vår första robotdammsugare och för de pengarna så är det en helt ok maskin. Erfarenheter så långt. Låter ganska mycket, vi har programmerat den att gå under tiden vi inte är hemma. Trappsensorerna fungerar sådär, verkar reagera lite sent. Hamnar ofta på kanten och stannar. Hittar ibland inte ”hem”. Städar helt ok, håller efter vår skit efter hundar och småbarn ;)