Robotstrutsen FastRunner kan springa i över 30 km/h

DARPA finansierar utvecklingen av många robotar som är tänkta för militära ändamål, inte sällan i form av djur som BigDog och robotkolibrin Nano Hummingbird. Nu har nyligen avslöjats att en robotstruts vid namn FastRunner är under utveckling.

Det är Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) som tillsammans med MIT Robot Locomotion Group utvecklar den DARPA-finansierade robotstrutsen. När FastRunner är färdigutvecklad kommer den väga cirka 30 kg och vara 1,4 meter hög. På den datorrenderade bilden till höger kan vi se hur den kan komma att se ut när den är klar.

Som bekant kan strutsar inte flyga, men de har långa, kraftfulla ben som gör att de kan springa i upp till 65 km/h. FastRunner har specialutvecklade ben som gör att den ska kunna komma upp i hastigheter över 30 km/h och samtidigt upprätthålla balansen. Detta med enbart ett ställdon per ben. Som synes i videon nedan kommer den även klara av att springa över lättare terräng i 15 km/h.

Robotarna börjar nu alltså närma sig hastigheter som kan ge mänskliga löpare en match. Världens snabbaste människa är kortdistanslöparen Usain Bolt från Jamaica som kommit upp i 44 km/h som mest.

PlasticPals

  • Jon

    Kan bli en kul syn om AlphaDog jagar den sen.

    MEEP MEEP!