Hoppande jätterobotspindel ska hjälpa till vid katastrofer


Imse vimse robotspindel har lyckligtvis inga gigantiska giftkäkar. Foto: Fraunhofer

Om du tycker hoppande jätterobotspindlar låter som science-fiction är det dags att tänka om. Tyska Fraunhoferinstitutet utvecklar nu nämligen en robotspindel som har 20 centimeter långa ben och är ungefär dubbelt så stor som de största spindlarna i naturen.

Tanken är att den ska användas vid bland annat naturkatastrofer, kemiska olyckshärdar eller kärnkraftskatastrofer för att ta sig fram i miljöer som är otillgängliga för människor.

Spindlar är väldigt snabbrörliga men har inget skelett utan rör sig istället på hydralisk väg genom att reglera blodtrycket i lemmarna. På samma sätt fungerar denna robot (liksom BigDog och Petman). Det gör även att robotspindeln blir väldigt kvick och till och med kan hoppa.

Precis som en riktig spindel har roboten åtta ben och har alltid fyra ben i marken när den går, vilket bör ge den god stabilitet. Den har en kamera samt mätutrustning som ska kunna känna av kemikalier, radioaktivitet med mera.

Robotspindeln, som är väldigt lätt i förhållande till sin storlek, har skapats med hjälp av en 3D-skrivare (SLS) och finns ännu bara som prototyp. Det gör att de även lyckats hålla nere produktionskostnaderna. Roboten kommer visas upp på mässan EuroMold 2011 i Frankfurt som pågår mellan 29 november och 2 december. Förhoppningsvis dyker en video på robotspindeln upp efter mässan där vi kan få se den in action.


När man ser robotspindeln är det svårt att inte associera till headcrabsen från spelet Half-Life som ligger på lur i mörka hörn och hoppar upp i ansiktet på en när man minst anar det.

Fraunhofer, IDG