PipeTron – roboten som krälar i rören


Om något rör sig i dina rör kan det vara PipeTron.

Japanska HiBot har utvecklat ännu en inspektionsrobot. Denna gång en som kan krypa i smala rör och skicka en videoström tillbaka via kameran längst fram.

PipeTron, som roboten heter, har en nyttolast på 3 kilo och klarar genom sin segmentella uppbyggnad av att ta sig fram genom både vertikala och T-kopplade rör. Oumbärligt om du råkat spola ner din guldhamster eller Rolexklocka i toaletten till exempel.

Nu är väl förvisso rör i industriella verk, som utsätts för väder och vind, den primära arbetsmiljön för PipeTron, men den klarar många olika sorters rörledningar. Hjulen anpassar sig automatiskt efter innerdiametern på rören som kan vara från 60 millimeter och uppåt.

HiBot har även tillverkat roboten Expliner som klarar av att inspektera aktiva högspänningsledningar. Men den kanske mest uppseendeväckande skapelsen är den amfibiska robotormen ACM-R5.

PipeTron visas upp på IREX 2011 i Tokyo som pågår 9-12 november. Nedan en video på en datorsimulering av PipeTron i V-REP (Virtual Robot Experimentation Platform).

Foto och video: HiBot

Fler robotar från HiBot.

Det här inlägget postades i Fjärrstyrda robotar, Inspektionsrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.