Humanoiden HRP-4C Miim går som en människa


HRP-4C Miim använder nu både tår och hälar för att gå naturligare.

Japanska AIST visade nyligen upp en förbättrad variant av sin humanoida robot HRP-4C Miim som fått en mänskligare gångstil.

Roboten klarar nu av att ta längre steg och rör både höfter, torso och armar på ett naturligt sätt. Till skillnad från Asimo och andra humanoider har HRP-4C Miim utrustats med en tå längst fram på varje fot som kan böjas när benet befinner sig i bakersta positionen.

Jämför detta med videon nedan som släpptes i juli 2010 där roboten gick omkring utomhus. Man ser då att knäna är böjda under hela tiden den går.

Tidigare har vi kunnat se hur HRP-4C Miim både dansat och sjungit med hjälp av mjukvarorna Choreonoid respektive Vocaloid. Den sistnämnda är utvecklad av Yamaha och kan generera sång till en låt med syntetisk röst enbart baserat på en melodi och sångtext. Något som stör illusionen en smula är dock robotens händer som ser aningen för stora ut.

Plastic Pals