Sand Flea kan hoppa över 7 meter höga murar


Militärroboten Sand Flea kan hoppa över sju meter upp i luften och landar alltid på hjulen. Foto: Boston Dynamics

Amerikanska armén ska snart prova en hoppande robotsandloppa (Sand Flea), utvecklad av Boston Dynamics (skaparna av robothundarna BigDog, AlphaDog samt humanoiden Petman) och Sandia National Laboratories, i Afghanistan. Den kan hoppa över sju meter upp i luften och därmed ta sig över höga murar och in genom fönster på andra våningen.

Roboten hette till en början ”Precision Urban Hopper”, men har under utvecklingens gång bytt namn till Sand Flea (sandloppa). Precis som sin biologiska förebild kan robotloppan hoppa flera gånger sin egen höjd. Den är dessutom så sinnrikt konstruerad att den stabiliseras i luften och alltid landar på hjulen för att kunna börja rulla iväg omedelbart.

Sand Flea är försedd med fyra hjul som specialutformats för att även fungera som stötdämpare när den landar. Själva hoppmekanismen består av en kolsyredriven kolv på undersidan som skjuter iväg roboten upp i luften. En patron räcker för upp till 30 hopp på en höjd av 25 fot (cirka 7,6 meter) innan den måste laddas om.

Syftet med roboten är att soldater på marken ska kunna skicka den över höga murar för att se vad som finns på andra sidan innan de själva tar sig dit. Den kan även precisionshoppa in genom fönster på andra våningen. Roboten är fjärrstyrd och har en inbyggd kamera så operatören kan sitta i säkerhet och se vad roboten ser på andra sidan muren.


Kastroboten Recon Scout XT används redan idag av amerikanska soldater i Afghanistan. Foto: Recon Robotics

Robotar som hjälper de amerikanska trupperna är ingen nyhet. Redan idag har fyra brigader i Afghanistan försetts med 100 ”throwbots” av modell Recon Scout XT. Det är små cylinderformade och (mörker-)kameraförsedda robotar som soldater kan kasta, ungefär som en handgranat, in genom ett fönster eller över en mur och sedan fjärrstyra. Även amerikanska polisens SWAT-team använder Recons kastrobotar som i många fall kan ersätta de betydligt större och klumpigare bombrobotarna.

Army Times

SE ÄVEN: