Nya Asimo är snabbare, smartare och kan hoppa på ett ben


Asimo har har inte blivit hårdrockare, men har fått helt nya händer med individuellt rörliga fingrar. Tecknet betyder ”jag älskar dig” på teckenspråk.

Igår presenterade japanska Honda sin kraftigt uppgraderade version av Asimo som redan sedan tidigare var världens mest avancerade, humanoida robot. Nu har den nyblivna 11-åringen blivit ännu bättre på alla sätt. Den kan bland annat gå och springa snabbare, hoppa på ett ben och har fått helt nya händer.

Asimo har minskat 6 kg i vikt och väger nu endast 48 kg. Man kan bland annat se att det tidigare så stora batteripaketet på ryggen, som med åren blivit allt mindre, nu inte längre sticker ut lika mycket. I videon nedan får vi se några av Asimos nya fysiska färdigheter.

Det märks direkt att Asimo både går och springer snabbare och kan dessutom gå baklänges. Den nya versionen kan springa i hela 9 km/h, jämfört med tidigare 6 km/h. Den har dessutom bättre balans och har fått starkare ben. Detta demonstreras genom att Asimo hoppar jämfota och till och med hoppar på ett ben. Den ska också klara av att gå på ojämna underlag och parera knuffar bättre genom att flytta på benet och därmed omfördela tyngdpunkten. Nya Asimo är rörligare och har nu 57 frihetsgrader (DOF), vilket är 23 fler än tidigare.

Händerna är helt utbytta på Asimo och den har nu fem individuellt rörliga fingrar på varje hand, vilket ger en enorm finmotorik. Roboten kan bland annat använda teckenspråk (se videon nedan) och utföra finmotoriska uppgifter som att skruva av korken på en termos samt hälla upp dryck från den i en pappmugg. Genom att kombinera sina taktila och visuella sensorer lyckas Asimo med detta utan att spilla eller klämma sönder muggen.

Roboten är nu mer intelligent och autonom än tidigare. Honda själva beskriver det som att Asimo gått från en  ”automatisk maskin” till en ”autonom maskin” med en avancerad beslutfattningsförmåga. Genom att kombinera data från flera olika sensorer kan den bland annat förutsäga hur personer i omgivningen kommer gå, för att undvika att gå in i dessa och även filtrera ut enskilda personers röster när flera pratar samtidigt. Asimo ska nu i större utsträckning kunna fatta egna beslut baserat på information i sin omgivning och tidigare erfarenheter.

Förhoppningsvis kommer fler videoklipp på Asimos nya förmågor att dyka upp framöver. Nedan har vi ett klipp på när roboten sparkar en fotboll. Det klarade förvisso de äldre modellerna också, men med de nya, förstärkta benen blir det lite mer kraft i skotten.


Nya Asimo kan springa i upp till 9 km/h och hoppa baklänges på ett ben.

I samband med presentationen offentliggjordes Honda Robotics som är det nya samlingsnamnet för Hondas alla robotrelaterade produkter. Utöver Asimo handlar det bland annat om det Segwayliknande fordonet U3-X, exoskelett och  en ny manipulator (eller robotarm som det ofta kallas) som är tänkt att användas i farliga miljöer som till exempel kärnkraftverken i Fukushima.


Asimo finns nu i olika färger. Dessvärre ännu ingen svart modell med flames.

Asimos nya artificiella intelligens gör att den kan förutse personers gångväg, för att undvika kollisioner.

Foton: Honda

Metro, Asimo, Honda, Ny Teknik
Fler foton på nya Asimo, DN webb-TV, SvD