KTH-roboten Dora använder internet som hjärna


Roboten Dora på KTH kan identifiera nya saker och miljöer i realtid genom att söka på internet. Skärmdump från SVT Play

SVT:s vetenskapsprogram för de yngre tittarna, Hjärnkontoret, sände i tisdags kväll ett inslag om robotar. Bland annat förklarar Danica Kragic, robotforskare på KTH, lite om hur robotar ser ut och fungerar. Inledningsvis får vi även se några klipp från inspelningen av SVT:s robotdrama ”Äkta människor” som har premiär nästa år.

Vi får möta KTH-roboten Dora som likt så många andra robotar använder sig av Microsofts Xbox360 Kinect-sensor för att navigera och skapa sig en bild av omgivningen. Detta uppmärksammades i en artikel i tidningen Ny Teknik i början av året och var cirka ett halvår innan Microsoft officiellt släppte sitt utvecklingskit för Kinect.

Vad som däremot skiljer Dora från många andra robotar är att hon använder sig av internet för att lära sig nya saker. Dyker ett nytt och okänt föremål upp kan Dora söka på Google efter liknande objekt för att sätta dem i en kontext. Om Dora till exempel är i ett rum där hon hittar en microvågsugn, ett kylskåp och en kaffebryggare kan hon dra slutsatsen att hon befinner sig i ett kök, även fast hon aldrig varit i det specifika köket tidigare.

Klippet från Hjärnkontoret på SVT Play går ej längre att se men nedan finns en video från KTH som visar hur Dora fungerar. Fler videor och mer information om Dora (på engelska) finns här.

SE ÄVEN: