Roboten PR2 handlar smörgås på Subway


Att skicka roboten för att handla mat kan bli vanligt i framtiden.

Den numera välkända forskningsroboten PR2 lär sig ständigt nya saker. Nu har även den lärt sig att generalisera, vilket är bra när man till exempel ska fixa en smörgås åt sina programmerare.

På Tokyo universitet och Technische Universitet München (TUM) klarar en PR2-robot, tack vare så kallad semantisk sökning, av att hitta saker mycket snabbare. Som vi sett tidigare klarar PR2 av att hämta saker ur kylen. Men om det den söker inte finns i kylen blir det problem.

Detta problem kan nu roboten råda bot på via den semantiska sökningen som innebär att kunskaperna den har om ett objekt baseras på liknande objekt och omgivningen. Ber man den till exempel att hämta en kaffekopp åker den först ut i köket, eftersom den lärt sig att det är där kaffekopparna oftast står.

I videon ovan ser vi hur roboten får i uppgift att hämta en smörgås. Det enda den vet om smörgåsar är att det är en sorts mat och att mat brukar finnas i kök och restauranger. Utifrån dessa uppgifter drar den slutsatser om var den ska få tag på en smörgås. Den åker först till köket och tittar i kylskåpet men hittar ingen smörgås där. Då tar den hissen en våning ner och köper en smörgås på Subway och sedan upp igen för att leverera smörgåsen.

Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att inse potentialen i robotar som fungerar på detta vis. Ett företag skulle till exempel kunna ha en egen robot och be den hämta en kopp kaffe, ett par skor, en specifik rapport eller liknade och roboten vet var den ska börja leta. Ju mer den används desto mer och bättre lär den sig naturligtvis om sin omgivning.

Detta blir ett mycket effektivare och mer flexibelt sätt att lära robotar saker eftersom man inte behöver ge dem exakta instruktioner. Det räcker med viss basal information utifrån vilken roboten själv drar slutsater. Vanligt sunt förnuft som vi brukar kalla det.

SE ÄVEN: