Nu finns roboten som kan klä på dig

Forskare vid Nara Institute of Science and Technology (NAIST) i Japan håller på att utveckla en tvåarmad robot som ska hjälpa äldre och funktionshindrade personer att klä på sig.

I dagsläget kan den trä på personer en T-shirt på cirka tio sekunder, men tanken är att den även ska kunna hjälpa till med byxor och andra plagg. Först greppar en mänsklig instruktör robotens armar och visar hur tröjan ska träs på. Därefter försöker roboten på egen hand att efterlikna rörelsemönstret.

Ungefär som vi lär oss cykla lär sig roboten trä på personer en tröja genom trial and error. Till en början tröjan på huvudet, men efter några egna försök har den lärt sig hur den ska trä på tröjan. I videon ovan ser vi hur roboten redan efter tre försök lärt sig hur den ska trä på testdockan en tröja över huvudet.

Roboten består av tio högprecisionskameror och två WAM-robotarmar som har vardera sju frihetsgrader, vilket gör dem i princip lika flexibla som mänskliga armar. Enligt utvecklarna på NAIST är roboten den enda i sitt slag.

TechCrunch, IEEE Spectrum