Robot vaggar barn på danska förskolor


Att vagga barn är robotgöra, tycker man uppenbarligen i Danmark. Foto: Skanderborgs kommun

Fem förskolor i Danmark har börjat använda robotar för att vagga barnen till sömns. Genom att ha robotar som vaggar barnen får personalen mer tid över till att se till de barn som är vakna.

Det är kommunerna Skanderborg och Silkeborg som vaggningsrobotarna ska testas i. Lisbeth Højvang, en av initiativtagarna på förskolan Porskjaer, säger till Jyllands-Posten:

– När vi vaggar ett barn ska vi egentligen vara osynliga för barnet. Så i stället för att fokusera på att inte synas, kan vi nu använda tiden till att fokusera på våra vakna barn.

Danmark har tidigare satsat på robotlösningar för äldre. Bland annat har man i Ulstrup köpt in robotdammsugare som städar hemma hos dem. Vaggningsroboten, som har tagits fram av IT-avdelningen i Skanderborgs kommun och fortfarande är under utveckling, uppges kosta mellan 5.000 – 6.000 kronor.

Ordföranden för undervisnings- och barnnämnden i Skanderborgs kommun, Frands Fischer (S), hyllar satsningen och betonar de ekonomiska fördelarna med robotar:

– Inom äldrevården har man länge haft fokus på innovation. Men vi måste också ta tekniken till hjälp i barn- och ungdomsvården, när vi framöver ska lösa samma uppgifter med mindre pengar.

Robotvagga%20ska%20s%C3%B6va%20barn

DN, Jyllandsposten, Aftonbladet, HD

Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.