Roboten Petman kan springa och göra armhävningar

Boston Dynamics humanoida robot Petman är stor som en fullvuxen människa och kan både gå och springa.

Nu har äntligen nya, imponerande videobilder på Boston Dynamics (som tillverkar robothundarna BigDog och AlphaDog) humanoida robot Petman släppts för allmänheten. Den går kusligt likt en människa, klarar av att hålla balansen om den blir knuffad från sidan, kan gå ner på knä och till och med göra armhävningar.

Tankarna förs lätt till Terminatorfilmerna när man ser denna människoliknande metallrobot gå med raska och stora kliv framåt. Sist vi såg Petman bestod den bara av ett par ben, men har nu fått en riktig överkropp med armar. Roboten har en riktigt naturlig gångstil där den svänger på överkroppen och armarna för varje steg, precis som en människa.

Syftet med Petman (Protection Ensemble Test Mannequin) är att testa skyddsdräkter åt U.S. Army. Därför har roboten försetts med specialegeneskaper som att kunna simulera andning, reglera kroppstemperaturen och även svettas. Den kan både gå, springa, kräla, gå ner på knä, vrida torson och utföra en rad andra rörelser som ska simulera en soldat i fält. Några av dem ser vi i videon nedan.

Redan på IEEE International Conference on Intelligent Robots and Systems visades videoklipp på den nya Petman upp för en häpen publik, men det är först nu allmänheten får se den förbättrade roboten, skriver Erico Guizzo på IEEE Spectrums robotblogg.

Marc Raibert, grundare och VD på Boston Dynamics, säger till IEEE Spectrum att Petman fortfarande är under utveckling men att de planerar leverera roboten till armén nästa år. Han lovar även att ett huvud ska vara på gång. En del av de krav som ställts på roboten är att den ska vara ungefär 175 cm lång och väga cirka 80 kg, för att vara så lik en genomsnittlig människa som möjligt.


Att göra armhävningar är inga problem för Petmans artificiella, pneumatiska muskler.

På frågan om Petman kommer användas inom andra områden än att testa skyddsdräkter svarar Raibert ”You bet” och förklarar att roboten skulle kunna användas inom en rad områden där det är för farligt för människor att gå in. Som exempel nämner han bland annat kärnkraftsreaktorerna i Fukushima, eller som brandbekämpningssrobot i brinnande byggnader.

I nedanstående video från 2010 ser vi den första versionen av Petman som bara bestod av ett par ben och en torso. Den kunde dock gå i hela 7 km/h och parera knuffar från sidan redan då.

Foto & video: Boston Dynamics

Boston Dynamics – Petman, IEEE Spectrum

 

Det här inlägget postades i Humanoida robotar, Militära robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.