Självkörande långtradare på E4:an 2012

Redan nästa år kommer det rulla autonoma långtradare på svenska motorvägar. Det är Scania i Södertälje som just nu testkör sina självkörande lastbilar och SVT:s Rapport har åkt på en provtur.

Idag körs de på en testbana i Södertälje men 2012 är tanken att de ska provköras på E4:an bland riktig trafik. Precis som Volvo vill Scania köra sina bilar i vägtåg där flera autonoma bilar kör i rad efter varandra. Det innebär bland annat att de kan hålla kortare avstånd än med mänskliga förare och dessutom minskar luftmotståndet, vilket gör att bränsleförbrukningen minimeras med hela tio procent.

För att vanliga bilar ska ha en chans att kunna komma mellan ett vägtåg har avståndet mellan de autonoma lastbilarna satts till 15-25 meter. Tony Sandberg, forskningschef på Scania i Södertälje, säger till Rapport:

-Man kommer att kunna ta sig in i raden av lastbilar om man till exempel ska in på en avfart. Systemet upptäcker bilen och kan göra luckan lite större.

Via sensorer som bland annat radar och GPS håller lastbilarna koll på hur de ska köra. Idag är alla pedaler datorstyrda men enligt Tony Sandberg håller de på att utveckla lastbilar som även kontrollerar styrningen autonomt. Han berättar att lastbilschaufförens roll i framtiden kommer se ganska annorlunda ut:

-Han kommer att få en mer övervakande roll. Precis som flygpiloter i dag har autopilot som gör att de bara övervakar och håller koll på systemen.

I framtiden kommer vi med största sannolikhet ha helt autonoma långtradare utan någon människa i. Det är ett utmärkt exempel på monotont robotgöra att frakta gods från punkt A till punkt B. Ofta innebär det långa körningar flera timmar i sträck där chauffören måste stanna och sova. Om lastbilarna istället är helt autonoma behövs inga stopp för att äta eller sova, förutsatt att bränslet räcker, vilket skulle spara enormt mycket tid och pengar. Det räcker att människor lastar i och ur godset.

SVT, SvD

SE ÄVEN:

  • Mattias Bäversten

    I framtiden blir alla lastbilschaufförer arbetslösa måtro?