Robotiseringen inom vården

En ny video på den japanska robotbjörnen RIBA II har dykt upp. Roboten är tänkt att avlasta vårdpersonal från tunga lyft och gör att man slipper vara två personer för att lyfta en patient. Istället räcker det att en person assisterar roboten vid lyften.

RIBA II kan bland annat lyfta personer från golvet upp i en säng eller rullstol, från en rullstol till en säng eller vice versa. För att inte förvirra personer som har Alzheimers att tro den är en människa har den fått ett vänligt björnansikte och hela robotens yta har gjorts mjuk för att inte skada personer den lyfter. Den har även flexibla, tryckkänsliga sensorer inbäddade i sin mjuka hud.

RIBA II, som funnits sedan 2009 och fortfarande är under utveckling, kan lyfta personer på upp till 80 kg och till 2015 hoppas utvecklarna på RIKEN ha roboten ute på marknaden och då ha förbättrat dess säkerhet, gjort den snabbare, lättare och billigare.

Även svenska Robotdalen håller på att ta fram ett ”robotiserat lyfthjälpmedel för vård och omsorg” som enligt uppgift ska göra så det känns som man bara lyfter 5 kg, oavsett patientens vikt. Det är ännu på ett väldigt tidigt stadie och inte ens någon prototyp finns framtagen, men det står i alla fall klart att det inte är någon robotbjörn det handlar om.

Vi har dessutom den svenskutvecklade sjukhusroboten RobCab som sedan ett par år tillbaka åkt runt och hjälpt till med att frakta mediciner, dra sängar, vagnar med mera så vårdpersonalen kan fokusera på viktigare arbetsuppgifter.

Diginfo.tv

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hälsorobotar, Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.