Cyklande minirobot på äventyr

Cyklande robotar har vi sett förr i form av Murata-robotarna. Men de är väldigt avancerade och förmodligen dyra. Detta imponerande hemmabygge av Dr.Guero består av en robot som cyklar på mer klassiskt vis på en specialbyggd cykel. Den kan även stanna och sedan återuppta sin cykelfärd från stillastående.

Roboten är en minihumanoid av typen KHR 3HV och går att köpa som byggsats för runt 15.000 kronor. Själva cykeln är dock ett hemmabygge och är kedjedriven med pedaler precis som en vanlig cykel. Hela roboten inklusive cykeln har fått namnet PRIMER-V2.

Roboten styrs med hjälp av fjärrkontroll och kan komma upp i en hastighet av 10 km/h, vad det nu motsvarar om man skalar upp den till storleken av en människa. I videon nedan ser vi hur den inte bara klarar av att hålla balansen under färden utan även kan stanna cykeln och stödja sig med fötterna mot marken för att därefter fortsätta cykla.

Detta skulle kunna bli en rolig leksak ifall det inte vore för det höga priset. Men den tekniska utvecklingen går som bekant ständigt framåt samtidigt som komponentkostnaderna sjunker, så om 10 år kan vi förmodligen köpa betydligt mer avancerade robotar i leksaksaffärerna för en bråkdel av priset.

I ovanstående video får vi se hur roboten fungerar samt en kort intervju med Dr. Guero som bland annat berättar att han vill få roboten att cykla helt autonomt.

Foto: Robosavvy @ Flickr

AI & Robot, RoboSavvy, DesignTaxi