Kinesiska robotar spelar pingis

Zu och Kong heter två identiska robotar som kan spela pingis och som utvecklats av Zhejiang University’s Institute of Cyber Systems and Control i Kina.

En normalskicklig pingisspelare behöver nog knappast känna sig hotad ännu, men det är ett intressant steg på vägen. Roboten, som är 160 centimeter hög, har ett par kameror i huvudet för att lokalisera bollen och i armen den slår med sitter 30 motorer. Med hjälp av sju olika sorters slag kan den spela riktigt skaplig pingis och klarar till exempel av att slå både backhand och forehand.


Hoppa fram till 2:30 för att se roboten spela mot en mänsklig motståndare.

En av utmaningarna med en sån här robot är att den förutom att lokalisera en boll i tre dimensioner måste kunna förutspå bollens bana för att hinna träffa den i tid. En sådan algoritm kunde vi även se hos tyska DLR:s robot Justin som klarar av att ta dubbla enhandslyror på bollar man kastar mot den. Som mest har pingisrobotarna klarat 176 slag utan att missa i en robot mot robot-match och 145 slag människa mot robot.

Vi kommer sannolikt få se fler och fler robotar som klarar av olika sportgrenar under 10-talet, även om det kommer dröja innan de kan mäta sig med de mänskliga mästarna. Det mesta hänger på att robotarnas motorer idag är alldeles för stela och långsamma. En helt ny typ av flexibla, artificiella muskler måste tas fram. Det forskas dock på området, inte minst inom nanotekniken, och vi får hoppas på ett genombrott snart.

Singularity Hub

SE ÄVEN: