Robot gled runt och letade talanger på KTH

Förra veckan hölls den årliga arbetsmarknadsdagen för datasektionen på KTH där arbetsgivare får tillfälle att möta och rekrytera blivande ingenjörer, som det råder brist på idag. I ett försök att sticka ut i mängden använde sig Ericsson av telenärvaroroboten VGo som åkte runt och pratade med studenterna.

VGo är utvecklad av VGo Communications och består, som de flesta andra telenärvarorobotar, av en bildskärm med webbkamera, högtalare och mikrofon monterad på en lång ”hals” som rullar runt på en basplattform där även själva huvuddatorn sitter. Roboten fjärrstyrs av en människa via en dator som kan befinna sig i rummet intill eller på andra sidan jorden. Så fungerar även den svenska roboten Giraffen, sen skiljer de sig åt på vissa detaljer, främst mjukvaran, men är i grunden samma koncept.

– Det handlar om att stå ut i mängden på en sådan här mässa. Vi vill visa att vi ligger i framkant när det gäller innovation och vill locka studenter som brinner för den tekniska utvecklingen, säger Gustaf Geterud, specialist på kompetensförsörjning på Ericsson till Metro.

En annan telenärvarorobot är Texai från Willow Garage, som är mest kända för sin forskningsrobot PR2 och sin prisvärda hobbyrobot TurtleBot.

Telenärvarorobotar har kommit stort de senaste åren och några användningsområden är bland annat för sjuka barn som kan delta i skolarbetet via sin robot, distansarbete, lägenhetsvisningar på distans eller guidade turer för besökare hos företag när man inte är på plats och mycket annat.

För den som vill veta mer om telenärvarorobotar finns en specialblogg inriktad särskild på dessa som heter Pilot presence. Nedan ser vi Ericssons VGo-robot åka runt på  KTH:s arbetsmarknadsdagar och prata med folk samt ett annat klipp från en mässa där vi får se hur roboten fungerar och även en VGo-representant intervjuas.

Metro, VGo Communications