Robotsnöröjare – nästa grej efter robotgräsklipparna?


2011 blev året då robotgräsklipparna slog igenom. När kommer robotsnöröjarna? På bilden ser vi hemmabygget RoboPlow.

Nu går vi mot kallare tider och den första snön har redan fallit i norra Sverige. Det rapporteras att snöslungorna säljer som aldrig förr och är slut i många butiker. Med årets rekordförsäljning av robotgräsklippare i färskt minne kan man därför ställa sig frågan om vi inte är redo för robotsnöröjarna nu. I USA finns sedan 2011 en årlig tävling där studenter ska utveckla den bästa robotsnöplogen.

Här uppe i kalla Norden är ju vintermånaderna som bekant fler än sommarmånaderna, vilket borde innebära en enorm marknadspotential för robotsnöröjare. Det faktum att folk köper robotgräsklippare i såpass hög utsträckning gör att det borde finnas en ännu större marknad för robotsnöröjare.

Att klippa gräset en solig och varm sommardag ter sig dessutom ganska glassigt i jämförelse med att skotta tung snö i 10-20 minusgrader. Att istället kunna vakna upp på morgonen till en nyskottad garageuppfart skulle spara både tid och eventuella ryggskott. Men det finns ju redan snöslungor, kanske ni säger då. Javisst, men det finns motorgräsklippare också, men ändå väljer många att köpa en robotgräsklippare. Det starkaste argumentet är nog att det sparar en tid och ett annat att den är väldigt tyst i jämförelse.

Tanken på en robotsnöröjare som plogar under natten när man sover och ser till att garageuppfarten är nyskottad när man vaknar på morgonen och även när man kommer hem från jobbet är nog lockande för många. Att behöva greppa snöskyffeln det första man gör på morgonen, eller när man kommer hem efter en lång och slitsam dag på jobbet, är det nog många som önskar att de slapp.

Ett annat tillämpningsområde som skulle kunna bli stort för snöröjarrobotar är takskottning. Varje vinter måste fastighetsägare runt om i landet anlita snöskottare som skottar bort snö från hustaken. På så vis slipper man riskera att människor ramlar ner från taken. En robot väger dessutom mindre och är därför lämpligare även på tunnare tak.


Snöslungor

Honda HSS970 snöslunga

Det alternativ som finns idag, om man inte vill skotta för hand, är en motordriven snöslunga. De allra billigaste ligger strax under 1.500 kronor men flest modeller verkar finnas inom spannet 4.000 – 20.000 kronor. Vill man ha en modell med bandhjulsdrift måste man ge sig över 10.000-kronorsstrecket.

Tar man sig en titt på Prisjakt.nu finns 16 olika tillverkare av snöslungor. Flest modeller har Honda, Stiga, Toro och Ariens, men även Husqvarna har kommit med ett par nya modeller i år. De tre allra billigaste snöslungorna kommer alla från Stiga och är Stiga Alpina AS 45E (1.450 kronor) Stiga Compact Line Snow Electric (1.495 kronor) samt Stiga Compact Line Snow Electric 2000 (1.595 kr). Dessa har dock även lägst motoreffekt och orkar därmed förmodligen ingen tyngre snö.

Snöröjarrobotar

Om man ska konstruera en robot som röjer snö finns det i huvudsak två varianter. Antingen en robot med plog eller en med snöslunga. En robotsnöplog kräver dock en tung robot med stark motor för att inte stå och slira när den skyfflar tung blötsnö framför sig, å andra sidan är den tystare än en snöslunga. Söker man på Youtube hittar man en mängd hemmabyggda varianter av fjärrstyrda snöplogar. Ett av de mer ambitiösa byggena är den 6-hjulsdrivna RoboPlow som har en 50 tum (cirka 127 cm) bred plog och är utrustad med en vinklings- och roterbar videokamera så operatören kan sitta inomhus i värmen och ploga snön utan att behöva ha visuell kontakt med själva roboten. I videoklippet nedan, som haft över 1,8 miljoner visningar sedan februari 2010, ser vi hur den är byggd och fungerar.

RoboPlow är som sagt fjärrstyrd men det finns även helt autonoma robotsnöplogar.  I slutet av 2009 dök det upp en video på en robot kallad i-Shovel. Den skottar snön helt autonomt, även om det går väldigt långsamt. Roboten är patentsökt men det verkar inte ha hänt så mycket på senare år. Utvecklaren skriver på hemsidan att han söker investerare för att kunna kommersialisera produkten.

Autonoma robotsnöplogar i ny amerikansk tävling

Vinnande robotsnöplogen M.A.C.S.

Något som ger nytt hopp åt de autonoma robotsnöplogarna är att en årlig tävling kallad The ION Autonomous Snowplow Competition hölls för allra första gången i USA den 27-30 januari 2011. Målet med tävlingen är att ta fram en helt autonom robot som klarar av att skotta snö längs en utlagd bana. Roboten får alltså inte fjärrstyras eller ha banan förprogrammerad. Den måste med hjälp av olika sensorer klara av att på egen hand hitta var snön finns.

De tävlande är studenter från olika amerikanska universitet och syftet är att de bland annat ska få tillämpa sina teoretiska kunskaper i praktiken. ION (The Institute Of Navigation) som är huvudarrangör av tävlingen skriver även att en viktig bit är att ta fram och visa upp praktiskt tillämpbar navigationsteknik för robotarna. I videon nedan kan vi se de olika robotarna som tävlar och även intervjuer med arrangörer och deltagare.

Vinnare av The ION Autonomous Snowplow Competition 2011, som var den första någonsin, blev Ohio universitet som vann överlägset med sin robotsnöplog M.A.C.S. (Monocular Autonomously Controlled Snowplow). Den använder sig bland annat av laserskanner och gyro för att navigera rätt med centimeterprecision. Huvudprocessorn är en vanlig AMD 64-bitars 2,4 GHz dual-core-processor. Roboten är fyrhjulsdriven och väger över 220 kg. I videon nedan får vi se när teamet från Ohio universitet bygger och testar sin robot M.A.C.S. och sedan när den deltar i själva tävlingen.

Japansk robot som ”äter” snö

I Japan, som alltid legat i framkant vad gäller robotutveckling, finns en robotsnöplog vid namn Yuki-taro som med hjälp av GPS och kameror kan navigera och röja snö på egen hand. Den är lite speciell på så vis att den ”äter” snön som åker in i ”munnen” och komprimeras sedan till hårda isblock på  60 x 30 x 15 cm som den matar ut baktill. Med sin gula färg och två ”ögon” liknar den snarast Pikachu från Pokemon.

Det skrevs om denna robot redan i början av 2007 och då sa utvecklarna att de inom fem år hoppades kunna ta fram en mindre modell för kommersiellt bruk till ett pris lägre än 1 miljon Yen (drygt 90.000 kronor). 2006 belönades roboten med Good Design Award.

Mer om Yuki-taro kan läsas här och här. Nedan ett TV-inslag om den från AP.

När vi kan köpa en robotsnöplog eller robotsnöslunga i butik återstår att se. Det finns en hel del utmaningar jämfört med att bygga en robotgräsklippare eller robotdammsugare. Bland annat måste en robotsnöröjare fungera i extrem kyla, sensorerna kan snöa igen med mera.

The ION Autonomous Snowplow Competition, Fler foton från tävlingen

SE ÄVEN: