Maskinerna tar över om 35 år

Ny Teknik publicerade i onsdags en artikel om den tekniska utvecklingen och konstaterar att år 2045 kommer maskinerna att ha tagit över eftersom de då blivit smartare än oss människor.

Detta är inget science-fiction-påhitt utan baseras på Moores lag som innebär att prestandan hos datorer fördubblas var 18:e månad och den har stämt med verkligheten i över 50 år. Våra datorer blir allt snabbare, samtidigt som de blir både mindre och billigare.

Fysiken sätter dock gränser för i hur liten skala man kan fortsätta tillverka dagens kiselprocessorer, men det finns olika sätt att komma runt detta. Dels kommer man börja göra tredimensionella processorer, där man helt enkelt staplar flera lager ovanpå varandra. Sen talas även om kvantdatorer där man använder molekyler och enskilda atomer för att utföra beräkningar. Intels processor Ivy Bridge, som tagit tio år att utveckla, är den första kommersiella processorn med tredimensionella transistorer. I videon nedan förklaras hur den är uppbyggd och fungerar.

Enkel matematik gör då gällande att man runt år 2045 för 1.000 dollar kommer kunna köpa datorkraft som är överlägsen samtliga människors hjärnor och dessutom kommer kunna simulera hjärnans funktion ner i minsta detalj, skriver Ny Teknik.

Detta kallas även den teknologiska singulariteten och innebär den tidpunkt i teknikutvecklingen då maskinerna är överlägsna människorna på alla punkter. Frågan är hur maskinerna då kommer behandla oss mindre intelligenta varelser. Kommer de behandla oss som vi behandlar djur idag? Vi kommer antagligen bli mer eller mindre tvingade att uppgradera oss och bli cyborgs för att kunna matcha maskinernas intelligens.

Läs mer i artiklarnaNy Teknik.