Nya iPhone 4S får inbyggd AI

Idag presenterade Apple sin nya iPhone. Det blev ingen iPhone 5 som många spekulerat om, men däremot en kraftigt förbättrad version av iPhone 4 kallad iPhone 4S. Den har samma sorts processor som iPad 2 (A5 dual-core) och sju gånger kraftfullare grafikkrets än iPhone 4. Men det intressantaste var kanske Siri, en inbyggd artificiell intelligens som gör att du kan prata med mobilen.

Siri har tidigare funnits som en app till iOS, men finns från och med iPhone 4S inbyggt i operativsystemet då Apple köpt upp företaget bakom tekniken. Siri fungerar som så att du säger i mikrofonen vad du vill göra, till exempel ”boka ett möte klockan halv två” eller ”sätt larmet till klockan 7:00 imorgon”. Till skillnad från Android som också har röstigenkänning så förstår Siri även vad du säger och agerar därefter. Du kan till exempel fråga ”hur många dagar är det kvar till jul?” och få svar av Siri.

Apple sätter härmed en ny standard för hur smartphones kan användas. Det som var sci-fi igår blir nu alltså verklighet. Siri är än så länge i betastadiet så vi kan förvänta oss förbättringar framöver, bland annat vad gäller språkstödet. I dagsläget klarar Siri engelska, tyska samt franska och förhoppningsvis kommer även stöd för svenska så småningom. I framtiden får vi förmodligen se en AI lika kraftfull som IBM:s Watson i våra mobiltelefoner eftersom det ytterst bara är en fråga om beräkningskraft och enligt Moores lag ökar den stadigt.


I denna futuristiska video från 1987 förutspådde Apple hur framtiden skulle se ut just år 2011.

Mer om iPhone 4S och Siri hos IDG.
Presentationen minut för minut
DN, SvD, Aftonbladet snabbtest, Apple, Siri
IDG testar Siri

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.